RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У Шотландії археологи знайшли зображення незвичайного воїна, що жив в давнину: фото

У Шотландії археологи під час обстеження земельної ділянки в місті Перт, відведеної під будівництво дороги, виявили рідкісний моноліт пиктов, на якому зображено вельми незвичайний воїн.

Про це йдеться в статті журналу Antiquity.

Так, камінь типу Tulloch ще в 2017 року помітили будівельники. Потім археологи з усіма пересторогами витягли його з землі і досліджували в лабораторних умовах.

Артефакт лежав на глибині близько одного метра. Виявилося, що це всього лише третій подібний камінь епохи пиктов, що знайдено в цьому регіоні. Його висота становить 1,9 метра, а ширина - 70 сантиметрів. На ньому зображено воїна зі "складною зачіскою" і "яскраво вираженим задом".

Вчені припускають, що лінії на щиколотках можуть означати, що воїн носив взуття або облягаючі штани, що нагадують сучасні легінси. Однак укупі з лінією на грудях все це нагадує і сучасний комбінезон.

Первісний вигляд малюнка вдалося відновити за допомогою 3D-візуалізації і фотограмметрії - методу, при якому фотографії, що виконано під різними кутами, "зшиваються" в одну картинку.

Встановлено також, що моноліт був частиною поховання.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи знайшли останки давньоєгипетського воїна, який загинув під час повстання.

Також вчені відтворили зовнішність жінки-вікінга, загиблої понад 1000 років тому.