RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Археологи знайшли останки давньоєгипетського воїна, який загинув під час повстання: фото

У єгипетському місті Телль Тіма, яке розташоване на місці стародавнього міста Тмуїс, археологи виявили скелет воїна, вбитого близько 2200 років тому під час повстання.

Про це повідомляє Sciencenews.org.

Вчені відзначають, що останки є рідкісним фізичним доказом повстання, описаного на Розеттському камені.

"Швидше за все, знайдений нами воїн був жертвою давньоєгипетського повстання", - сказав 22 листопада археолог Роберт Літтман.

Стародавнє місто, де знайшли останки, розташоване в дельті Нілу і зараз засипане купами землі і сміття.

Тіло воїна після загибелі не було поховано і з часом покрилося брудом, що, імовірно, дозволило скелету зберегтися до наших днів. За словами Літтмана, вилікувані і незагоєні травми рук і переломи в інших місцях скелета, ймовірно, були нанесені як в останньому бою, так і роками раніше. Поруч зі скелетом дослідники виявили спалені наконечники стріл і спалені балістичні кульки - камені розміром майже з бейсбольний м'яч, якими заряджали катапульти.

Монети, розкопані трохи вище останків воїна, датуються 180 роком до нашої ери і 170 роком до нашої ери. Монети, знайдені трохи нижче його скелета, датуються 205 роком до нашої ери або раніше.

За словами Літтмана, неясно, чи були жителі Тмуїса на боці заколотників або фараона.

Нагадаємо Розеттський камінь, вирізаний в 196 році до нашої ери, відомий тим, що на ньому було написано три послання, в тому числі одне давньогрецькою мовою, що дозволило вченим розшифрувати ще один текст, написаний на давньоєгипетських ієрогліфах. У цьому повідомленні описується військова перемога фараона Птолемея V проти єгипетського повстання, яке тривало з 206 року до нашої ери до 186 року до нашої ери. Тмуїс був розташований в регіоні, де відбулися битви під час повстання.


Як повідомляв "Апостроф", в Єгипті поблизу міста Луксор археологи знайшли 20 стародавніх дерев'яних саркофагів, в яких, ймовірно, поховані священики.

Раніше в Єгипті знайшли стародавні поховання, які можуть належати робочим або людям середнього класу.