RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Як виглядав найменший динозавр, що жив майже 100 млн років тому: відео

Група вчених ідентифікувала і описала найменшого динозавра, який відомий науці, раніше його виявили в шматку стародавнього бурштину в Бірмі.

Про це повідомляється в матеріалі журналу Nature.

Так, вчені під керівництвом біолога і палеонтолога Ларса Шмітца вивчили череп динозавра мезозойського періоду (йому приблизно 99 млн років), якого назвали Oculudentavis khaungraae. Зазначено, що динозавр мав пір'ям і розміром був як колібрі - 14 мм. Вчені припустили, що він міг бути предком древніх птахів.

У дослідженні зазначено, що череп Oculudentavis khaungraae відрізнявся від інших динозаврів цієї епохи - він вів денний спосіб життя, мав дзьоб і гострі зуби, а будова очей у нього була як у сучасної ящірки.

За словами вчених, виявлення цього динозавра "здатне заповнити прогалину в еволюції птахів".

"Жодна група сучасних птахів не має видів з такими ж маленькими черепами у дорослих особин. Це відкриття показує нам, що ми маємо лише вузьке уявлення про те, як виглядали крихітні хребетні в епоху динозаврів", - говорить Шмітц.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені Університету Калгарі заявили про відкриття нового виду динозаврів, який жив на території сучасної Канади близько 80 млн років тому.