RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Толкієн мав рацію: вчені зробили вражаюче відкриття про дерева-гіганти

Вчені в США виявили, що гігантські дерева, що повільно розмножуються, зберігають здоров'я лісів, немов казкові створіння "енти", придумані письменником Джоном Р.Р. Толкієном.

Про це повідомляється в матеріалі The Guardian.

Так, на думку дослідників, довгоживучі дерева "збирають" і зберігають запаси вуглецю і тим самим знижують вплив його на інші рослини. Вчені вважають, що це відкриття дозволить проаналізувати кліматичні зміни в іншій площині. Моделюючи комбінації дерев, вчені побудують модель лісу, щоб зберігати і розвивати молоді ліси. Проект з урахуванням виявлених обставин планують запустити для зупинки розширення пустелі Сахара.

"Відмінності в зростанні, виживанні та розмноженні видів тропічних лісів важливі для прогнозування накопичення вуглецю в лісах", - сказала Керолайн Фарріор, доцент кафедри інтегративної біології в Техаському університеті в Остіні.

Зокрема, такими "захисниками лісів" виявилися червоне дерево, бразильські горіхові дерева і пентандра Сейба, які ростуть сотні років. Дослідники вважають, що це є результатом компромісу між зростанням і розмноженням: ці дерева вкладають більше енергії в біомасу, ніж у виробництво потомства.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили в районі Антарктиди, за 900 км від Південного полюса залишки тропічного лісу, який тут був в крейдяний період - 90 млн років тому.