RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Харчувався акулами: вчені зробили цікаве відкриття про гігантського динозавра, фото

Дослідники з National Geographic виявили цікаві особливості будови спинозавра, який мешкав на землі 95 мільйонів років тому, та краще зрозуміли його спосіб життя.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Динозавр Spinosaurus aegyptiacus, скам'янілості неповного скелета якого були знайдені в марокканській Сахарі, був активним хижаком і харчувався переважно рибою. При цьому тварина досягала 15 метрів в довжину і важила близько семи тонн.

За словами керівника дослідження з Університету Detroit Mercy Низара Ібрагіма, анатомія спинозавра залишалася загадковою протягом десятиліть після того, як під час Другої світової війни були знищені важливі скам'янілості.

Як виявилося, швидко переслідувати здобич в товщі води спинозавру допомагав хвіст, схожий на весло.

Коли палеонтологи сконструювали гнучку пластикову модель хвоста Spinosaurus aegyptiacus і прикріпили її до роботизованого пристрою, який імітує плавання, то переконалися, що хвіст спинозавра може рухатися в поперечному напрямку, як у крокодила.

За словами Джорджа Лаудера, біолога і біомеханіка Гарвардського університету, це доводить напівводну природу спинозавра, який не просто бродив по воді в очікуванні улову, але й активно полював. Можливо, Spinosaurus aegyptiacus харчувався навіть акулами.

Крім того, ймовірно, спинозавр відкладав яйця на суші і пересувався по землі на чотирьох кінцівках, а не на двох, як це роблять м'ясоїдні динозаври.

Як повідомляв "Апостроф", вчені виявили в крейдяних скелях Ким Ким на південному сході Марокко скам'янілості стародавніх хребетних і прийшли до висновку, що це було найнебезпечніше місце на Землі.