RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Археологи розкопали унікальне свідоцтво повстання проти древніх римлян: фото

В Ізраїлі вчені виявили на території Старого міста унікальну монету з бронзи часів повстання Шимона Бар-Кохби проти римлян, яка є символом опору.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на The Jerusalem Post.

Варто зазначити, що така знахідка вважається великою вдачею. Адже всього відомо близько 22 тисяч монет, знайдених в Старому місті. Але ця монета виявилася лише четвертою, яка не тільки відноситься до періоду повстання іудеїв проти римлян під керівництвом Шимона Бар-Кохби, але і символізує його.

Головною особливістю, що робить цей артефакт вкрай рідкісним, є наявність на ній двох написів. На одній стороні давньоєврейськими буквами написано слово "Єрусалим", а на іншій - "Другий рік свободи Ізраїлю". Крім того, на монеті викарбувано зображення грона винограду і пальми, але це звичайні символи для монет Бар-Кохби.

Відзначимо, що попередню подібну знахідку було зроблено 40 років тому.

Нагадаємо, це повстання спалахнуло близько 132 року нашої ери при імператорі Адріані після того, як римляни заснували колонію в цьому районі і звели на Храмовій горі своє святилище, що присвячено богу Юпітеру.

Цей історичний факт по праву можна назвати спробою відновлення єврейської державності. Але повстання було придушено в 136 році.

Головною метою повсталих було захоплення Єрусалиму, але підкорити це місто вони так і не змогли. Археологи вважають так тому, що повстанці Бар-Кохби викарбували в ньому невелику кількість монет. Одна з них і було знайдено.

Як повідомляв "Апостроф", раніше фермер в Польщі знайшов у полі скарб часів Стародавнього Риму.

Також в Британії археологи знайшли цінний скарб з 19 монет.