RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

У Франції розкопали стародавню гробницю жінки в розкішних прикрасах: фото

У Франції при проведенні розкопок в невеликому містечку Сен-Вульбас виявили комплекс поховань залізного віку, серед яких знайшли могилу жінки, похованої з прикрасами.

Як повідомляє сайт Inrap, розкопки на площі близько одного гектара проводилися співробітниками Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap) на правому березі річки Рона.

Це місце використовувалося для похорону протягом декількох століть. Так, був розкопаний курган правильної круглої форми, рукотворно створений, ймовірно, в першій половині VIII століття до н.е. Вчені припускають, що він використовувався для поховання останків кремованих тіл.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Увагу дослідників привернула гробниця прямокутної форми, розташована поруч з цим курганом. Вона датується кінцем V століття до н.е. У гробниці виявили останки жінки.

Вона була похована в дерев'яному саркофазі, видовбаному зі стовбура дерева. Сама труна не зберігся але добре видно її відбиток. Ширина поховання становила 1,1 метра, а довжина - 2,85 метра. На дні були укладені тесані колоди, в пази на яких і був щільно встановлений саркофаг. Аналіз мікрочастинок, знайдених в грунті, показав, що він був виготовлений з дуба.

У гробниці також знаходилися ритуальні предмети, зокрема керамічний посуд. Руку небіжчиці прикрашав цінний браслет. Її стегна охоплював розкішний пояс шириною близько шести сантиметрів, виготовлений зі шкіри та покритий скляними намистинами різного кольору, які чергувалися з мідними дисками. Пряжка також була виготовлена з мідного сплаву. Жінка, яка померла в зрілому віці, була похована в розкішному одязі, на що вказують збережені металеві застібки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на острові Корсика французькі археологи виявили розкішну етруську гробницю, датовану V-III століттями до нашої ери, в якій знайдено близько двохсот артефактів.