RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

4 жовтня

Всі новини

У похованнях первісних людей знайшли загадкові фігурки: фото унікальних знахідок

Міжнародна група археологів з дослідницького проекту Kharaysin archaeological team під час проведення розкопок в Йорданії виявила десятки дивних неолітичних фігурок, які знаходилися в похованнях віком близько 10 тисяч років.

Стаття про це відкриття опублікована в журналі Antiquity.

Знайдені статуетки датуються серединою 9-го тисячоліття до нашої ери. Ця епоха відома як ранній неоліт. У той час на Близькому Сході іконографія тільки почала поширюватися. Нове дослідження допоможе зрозуміти, як вона розвивалася.

Згадані вище поховання знаходяться на археологічному ділянці Харайсін в долині річки Зарка. Там працювала група археологів з Іспанії, Франції і Великобританії. Її очолював доктор Хуан Хосе Ібаньєс.

Виявлені артефакти зовні нагадують крем'яні знаряддя древніх людей. Однак більшість цих предметів були знайдені в похованнях, що нехарактерно для крем'яних знарядь. Вчені припустили, що артефакти мали сакральне значення. Тобто, їх навмисно поклали в могили разом з покійними при проведенні похоронних ритуалів.

Артефакти піддали ретельному аналізу. В результаті дослідники угледіли в них "людські форми". Верхня пара виїмок - це звуження для позначення шиї, а нижня - для позначення талії. Подібний "контур у формі скрипки" раніше спостерігався у двох фігурок того ж періоду, знайдених в Харайсіні і виготовлених з обпаленої глини. Це вказує на те, що артефакти є неолітичнми статуетками. Кого саме вони зображували?

Є версія, що це були примітивні зображення божеств. У наступні періоди часу практика виготовлення антропоморфних фігурок божеств набула широкого поширення. Наприклад, в Європі в ході розкопок не раз знаходили фігурки "венер", вік яких обчислювався тисячами років.

Можливо, знайдені в Йорданії статуетки були результатами перших спроб створення божественних скульптур. До речі, всі неолітичні статуетки, знайдені цією місією, мають різні форми і розміри.

У своїй статті автори пишуть, що артефакти могли бути культовими об'єктами, в тому числі "провідниками магії", які використовувалися при проведенні ритуалів. Але вони звертають увагу і на те, що частина знахідок була зроблена не в могилах, а в звичайних ямах.

Не виключено, що ці статуетки з якоїсь причини були викинуті. Наприклад, їх могли викинути після завершення обряду. Або ж вони були просто забраковані. Є і ще одне пояснення - фігурки могли використовуватися в якості дитячих іграшок або в якості наочних експонатів при навчанні ритуалам.

Відкриття також доводить, що у людей під час переходу до осілого способу життя і землеробства відбувалися "психологічні і соціальні зрушення". Зокрема, у них, ймовірно, з'явилися уявлення про потойбічне життя.

Як повідомляв "Апостроф", археологи Австралійського національного університету визначили місце в Східній Монголії, де розміщувався загублений зимовий табір Чингісхана.