RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Вчені відновили обличчя чоловіка, який жив в загубленому місті 500 років тому

Вчені відтворили зовнішність чоловіка, який жив 500 років тому в загубленому польському місті.

Про це повідомляє The First News.

Археологи шість років тому з використанням аерофотознімків місцевості знайшли на території Польщі загублене середньовічнемісто. Згідно з історичними записами, воно називався Званово (від стародавнього польського zwan - "дзвін") або Дзвоново. Перші згадки про населений пункт відносяться до початку XIV століття, тоді місто входило до складу Познанського воєводства. Під час розкопок вчені знайшли залишки будинків, церкви, цвинтаря та міській площі.

В цілому археологи досліджували більше 100 могил. В одному з поховань знаходився скелет чоловіка. За оцінками вчених, він міг жити між початком XIV і другою половиною XVI століття, а помер у віці від 35 до 44 років. Череп цього городянина добре зберігся, також на ньому було видно деякі дефекти, наприклад неправильний прикус.

Знахідка надихнула вчених, і вони вирішили відтворити обличчя жителя Дзвонова. Спочатку череп відсканували, отримавши його 3D-модель. Потім за допомогою глини відновлювали пропорції особи, зберігши неправильний прикус і невелику асиметрію очей.

"Ким був небіжчик? Я поняття не маю. Ми можемо тільки здогадуватися, що він був торговцем або ремісником. Він майже напевно жив в середньовічному Дзвонові", - розповів археолог Марцин Кшепковський.

Як повідомляв "Апостроф", міжнародна група археологів за допомогою технології дистанційного сканування місцевості виявила під землею в Ірландії залишки масштабного культового комплексу, побудованого в доісторичні часи.