RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

Всі новини

Археологи розгадали секрет первісних фігурок - їх знайшли в загадкових "схронах"

Міжнародна команда археологів розгадала призначення таємничих крем'яних фігурок, які протягом кількох десятків років знаходили в містечку Харайсін в Йорданії. Виявилося, що це були ритуальні предмети, виготовлені в епоху неоліту спеціального для поховання.

Результати дослідження опубліковані в журналі Antiquity.

Близько ста крем'яних фігурок, жіночих і чоловічих, були знайдені переважно в долині річки Зарка в Йорданії.

В рамках нового дослідження було проведено морфологічний аналіз фігурок. Виявилося, що артефакти з Харайсіна мають велику схожість з жіночими статуетками епохи неоліту, виявленими в Польщі.

Виготовлялися вони за примітивною технологією. Майстер вирізав виїмки, щоб позначити стегна і плечі. Фігурки датовані восьмим тисячоліттям до нашої ери. Вчені вважають, що ці статуетки навмисне виготовлялися для обрядів поховання померлих.

Разом з тим, чимала частина статуеток була виявлена не в могилах, а в тайниках, де вони були складені разом. Ця знахідка поставила під сумнів гіпотезу про ритуальне призначення артефактів. Порівняльний аналіз показав, що схожі тайники, наприклад, знаходили в містечку Тель-Карассо на півдні Сирії.

При цьому в тайниках не знаходили останків людини. У новому дослідженні вчені пишуть, що їм вдалося розкрити цю таємницю. Вони вважають, що насправді тайники не були призначені для зберігання фігурок. Вони навіть не були тайниками як такими. Вчені припускають, що це були сміттєві ями, куди викидали фігурки, то чи забраковані кимось, чи то такі, які з якоїсь причини не знадобилися.

Такого висновку археологи дійшли, вивчивши артефакти в лабораторних умовах і не знайшовши на них слідів зносу. На їхню думку, це означає, що фігурки потрапили в ями практично одразу після виготовлення. Значить, вони могли бути викинуті.

Як повідомляв "Апостроф", археологи в купі сміття, яка утворилася під час риття свердловин, знайшли фігурку птаха - найдавніший зразок восточноазиатского мистецтва.