RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У Європі знайшли древній скарб із сотень золотих і срібних монет - вчені у захваті

У Чехії зробили унікальну знахідку - сотні срібних і золотих монет 14 століття.

Про це повідомляє The History blog.

Монети знайшли в лісі біля Кладрубського монастиря в районі Тахова. Це вважається одним з найбільших скарбів, виявлених на території Чеської Республіки. На монети натрапила молода пара, яка гуляла у лісі недалеко від західно-чеського містечка Стршибро.

"Коли вони йшли через ліс, вони помітили кілька монет, дві золоті та одну срібну, що лежали на землі. Ймовірно, їх викопали якісь лісові тварини, швидше за все, дикі свині. З землі стирчав великий камінь. Коли вони підняли його, вони побачили під ним велику кількість золотих і срібних монет і відразу ж подзвонили нам, щоб оголосити про відкриття", - розповіли археологи.

Серед монет золоті дукати із зображенням чеського короля і імператора Священної Римської імперії Карла IV, Альбрехта Австрійського і Руперта Пфальцського, а також дукати з німецького міста Любек. Скарб містив й 343 срібних гроша, що були викарбувані в основному в Богемії під час правління Карла IV, і кілька грошей із зображенням Іоанна Богемського, герцога Люксембурзького.

За словами вчених, така знахідка дійсно унікальна, адже скарб дуже великий. Подібного відкриття в країні не було останні 50 років.

Археологи вважають, що монети були закопані в землю в кінці 1370-х років. Хоча причина, по якій хтось заховав скарб, швидше за все, залишиться невідомою, вважають, що це було пов'язано з сусіднім монастирем в Кладрубах.

"Монастир розташовувався на стратегічному середньовічному торговому шляху між Прагою і Нюрнбергом. А оскільки відкриття було зроблено недалеко звідти і недалеко від королівського міста Стршибро, досить імовірно, що воно якось пов'язано з ним", - говорять вчені.

Важко висловити вартість знахідки в грошах, але номінальна вартість золотих монет, які важать понад 325 грамів, становить не менше 420 000 чеських крон (більше 19 тисяч доларів).

"Зі срібними монетами все складніше, тому що вони також містять мідь, що знижує їх вартість. Однак історична вартість срібних монет може становити близько 180 000 чеських крон (понад 8 тисяч доларів), а вартість золотих монет - від трьох до чотирьох мільйонів чеських крон (136 тисяч - 181 тисяча доларів)", - зазначили археологи.

Очікується, що монети будуть виставлені в Музеї Західної Богемії в Пльзені в кінці 2020 року або на початку наступного року після їх реставрації та каталогізації.

Як повідомляв "Апостроф", археологи з міста Корбі (графство Нортгемптоншир, Британія) зробили унікальне відкриття під час розкопок в житловому комплексі Priors Hall Park.