RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

У королівському замку в Британії зробили цікаве відкриття: фото знахідки археологів

В історичному районі Нортумберленд (Велика Британія) археологи під час розкопок всередині замку Бамбург виявили дивний круглий римський будинок, який міг бути побудований близько двох тисяч років тому.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на звіт про знахідку, опублікуваний в Chronicle Live

Фундамент виявленої будівлі виявився круглим, його діаметр міг досягати від 12 до 20 метрів.

"Є велика ймовірність, що знайдений нами фундамент сходить до римсько-британському періоду, коли нинішня Велика Британія перебувала під римської окупацією", - стверджує керівник дослідницького проекту Грем Янг.

Таким чином, вік фундаментів цієї будівлі, яка, ймовірно, перебудовувалася протягом століть, може становити близько 2000 років.

Замок Бамбург в письмових джерелах вперше згадується з VII століття нашої ери. Судячи з описів, це була резиденція англосаксонських правителів і столиця могутнього королівства Нортумбрія.

Найбільш ранні свідоцтва будівництва на цьому місці були датовані 547 роком нашої ери. Тепер вивчення римської будівлі зможе відсунути історію замку на кілька століть назад. Втім, вчені не виключають, що круглий будинок було побудовано в так званий перехідний період, коли контроль над місцевими землями поступово перейшов від римлян до англосаксів.

Розкопки в замку Бамбург почалися ще в 1960-і роки і тривають досі, але раніше археологи не помічали цього фундаменту.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Переславлі-Заліському при обстеженні Спаського собору російські археологи наткнулися на рідкісне графіті, вік якого понад 800 років