RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Азії поруч з курганом знайшли золото скіфів: йому близько 2,5 тисяч років, фото

В долині Елеке-Сази (Східний Казахстан) археологи виявили повний комплект кінської збруї з чистого золота. За попередньою інформацією, знахідка може датуватися V-IV століттями до нашої ери.

Як передає "Апостроф", про це повідомляє "Новое время".

Знахідка складається з 85 майстерно спроектованих і виконаних майстрами-металургами сакської культури - напівкочовим скіфським народом, який населяв степи Євразії з VIII століття до нашої ери, виробів.

На всіх виробах зображено стилізованих тварин - оленів і лосів. Причому, знайдена група підвісок у вигляді міфологічної істоти, схожої на кішку, з великими круглими вухами, раніше не зустрічалася. Знайдене золото виключно високої якості, а велику частину елементів виготовлено з тонкої золотої фольги.

Як повідомляється, золото скіфів виявили поруч з курганом. Археологи припускають, що їх там могли залишити у вигляді підношення духу предка, похованого в кургані. Багатство знахідки може свідчити, на думку вчених, про те, що до покійного, ймовірно, сакського правителя, ставилися з великою повагою.

"Впродовж довгого часу після смерті вождя люди приходили в це сакральне місце і залишали підношення аруахам - духам предків. Такий звичай був у сакоскіфів і пізніх тюркських племен. У зв'язку з цим ми однозначно переконані, що тут був похований правитель", - розповів професор Казахського національного університету імені аль-Фарабі Абдеш Толеубаєв. Вчений додав, що поруч, за 50 метрів від кургану, були знайдені бронзо- і золотоливарні кузні.

Комплекс Елеке-Сази розташований на плато на висоті милі над рівнем моря в горах Тарбагатай в Східному Казахстані і є досить віддаленою місцевістю, що утруднює археологічні дослідження.

Археологи не досліджували це місце до 2011 року. Офіційно розкопки розпочалися з 2016 року, впродовж декількох сезонів розкопок міжнародні групи археологів виявили тут понад 350 курганів, які охоплюють період приблизно в 1500 років.

Більшість з них раніше були неодноразово розграбовані протягом більше тисячі років, але в 2018 році в бічному похованні в кургані №4 вчені виявили незайману могилу молодого сака. Він помер у молодому віці - приблизно 18 років, в його могилі було знайдено більше 5 тисяч золотих предметів.

Як повідомляв "Апостроф", на території Єгипту, в некрополі Саккара, розташованому поруч давньою столицею Мемфісом, дослідники знайшли 13 повністю збережених дерев'яних саркофагів, датованих серединою першого тисячоліття до н.е.