RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

На Волині археологи виявили загадкові підземелля з "кімнатами": відео

У Луцьку археологи виявили підземелля, про які не було відомо досі. Під вежею Чарторийських, що зовсім поряд із замком Любарта, знайшли засипані землею підвальні приміщення - сім кімнат.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Ранок.

На підземелля під вежею Чорторийських натрапили з невеликого отвору, який виявили, коли реставрували підлогу в колишньому єізуїтському колегіумі. Обидва ходи до підземелля були засипані землею та сміттям. Як тільки археологи розкопали одну кімнату, в ній виявляли арку або вхід до іншої. У такий спосіб знайдено сім кімнат загальною площею понад 100 метрів квадратних.

Вчені стверджують, що виявлені підземелля приховують багато таємниць, над розгадкою яких вони будуть працювати. Так, приміром, один із виходів, який був закладений цеглою, найімовірніше, веде до замку Любарта, що розташований за триста метрів. Ще одна замурована арка є входом до іншого підземелля під єзуїтським колегіумом. Археологи припускають, що повинно бути ще близько 15 підземних кімнат у 150 метрів квадратних.

Про знахідку не було відомо до цього часу - документи не містять жодних згадок про ці підземелля, що ускладнює дослідження. Але чиновники впевнені, що після завершення реставраційних робіт тут варто чекати потоку туристів.

"Підземелля будуть оформлені. Там будуть експозиції, насичені інтерактивом. Там буде на що подивитися", - заявила начальник управління туризму та промоції Луцької міської ради Катерина Теліпська.

Як повідомляв "Апостроф", на острові Крит у північному передгір’ї гори Іда (Псилорит) під час розкопок Зомінтоса археологи виявили древній палац, якийсь колись заселяли нащадки династії правителів древнього міста Кносс.