RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Вчені знайшли цікавий спосіб боротьби з динго - здичавілі собаки в паніці тікають

Австралійські науковці винайшли революційний метод боротьби із динго - нащадками здичавілих собак, які завдають великої шкоди місцевому фермерству. Їх будуть відлякувати за допомогою надувних гнучких велетнів - аероменів, яких зазвичай використовують під час фестивалів для розваги публіки й привернення уваги.

Про це повідомляє сайт наукового журналу Sсience.

Науковці припускають, що непередбачувані рухи аероменів будуть відлякувати динго від фермерської худоби та птахів.

"Це вражаюче рішення – така реальна альтернатива відстрілу хижаків", - каже біологиня Колін Сен-Клер, експертка із питання збереження видів Альбертського університету.

Динго давно були справжнім напастям для австралійських фермерів. Динго - нащадки здичавілих собак, які з'явилися в регіоні близько 4 тис. років разом з людьми. Ці хижаки середнього розміру пробираються на ферми, полюючи зазвичай на овець, але вбивають також іншу худобу й гусей. Щороку їх рейди завдають шкоди фермерам у $60 млн щорічно.

Динго раніше труїли та відстрілювали. Але винищення динго може завдати шкоди екології. За 4 тис. років вони тісно вписалися в екологію регіону, зокрема, регулюють чисельність кенгуру. Динго також намагалися відлякати високими звуками та парканами з різнобарвних прапорців, але хижаки швидко второпали, як обійти людські винаходи.

Аероменів уже два роки використовують для відлякування вовків, в американському штаті Орегон. Тепер науковці провели експеримент із 4-метровим жовтим "Страшком Фредом" ("Fred-a-Scare") у заповіднику динго в австралійському Мельбурні. 9 із 12 хижаків, які побачили Фреда, утекли. Для порівняння науковці встановили динаміки і вмикали звуки пострілів із рушниці. Динго нервували, але не тікали.

Сен-Клер відзначила, що вона щиро задоволена результатами. Однак ще не ясно, чи перестануть динго боятися фестивальних велетнів так же, як звикли до прапорців.

Як повідомляв "Апостроф", команда дослідників в Нідерландах зробила несподіване анатомічне відкриття, виявивши раніше невідомий набір слинних залоз, захований всередині людської голови.