RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені виявили невідомий раніше орган в черепі людини: фото

Команда дослідників в Нідерландах зробила несподіване анатомічне відкриття, виявивши раніше невідомий набір слинних залоз, захований всередині людської голови.

Результати дослідження було опубліковано у журналі Science.

Ці слинні залози були випадково виявлені під час обстеження хворих на рак за допомогою розширеного типу сканування під назвою PSMA PET / CT. У поєднанні з ін'єкціями радіоактивної глюкози цей діагностичний засіб визначає пухлини в організмі.

У цьому випадку, однак, було виявлено щось зовсім інше, розташоване в задній частині носоглотки.

"У людей є три набори великих слинних залоз. Було відомо, що єдині слинні або слизові залози в носоглотці мікроскопічно малі і рівномірно розподілені по слизової. Уявіть наше здивування, коли ми їх виявили", - зауважив онколог Вутер Фогель з Нідерландського інституту раку.

Нове відкриття, зроблене командою Фогеля, показує четвертий набір основних слинних залоз, який розташований по носі і над піднебінням, недалеко від центру людської голови.

"Виявилося, що дві нові області, які засвітилися, мають характеристики слинних залоз", - говорить перший автор дослідження, хірург Маттійс Вальстар з Амстердамського університету.

Для підтвердження цих висновків потрібні додаткові дослідження, однак це відкриття вказує на ті області, яких слід уникати під час променевого лікування хворих на рак, оскільки слинні залози дуже сприйнятливі до пошкодження такою терапією.

Як повідомляв "Апостроф", раніше американські вчені вивчили зразки тканин головного мозку померлого донора з раніше невідомим нейродегенеративним захворюванням, виявилося, що хворобу викликала рідкісна генетична мутація, а за ознаками вона схожа на хворобу Альцгеймера.