RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Археологи виявили під водами Чорного моря загадкове поселення, якому 7 тис. років: відео

Археологи виявили поруч містом Созополь в Болгарії під водою стародавнє поселення, яке було засноване 7 тисяч років тому.

Про це розповідається в сюжеті "Радіо Свобода".

Поселення, яке старше єгипетських пірамід, було знайдено в гирлі річки Ропотамо, що впадає в Чорне море. Археологи виявили там сліди стародавньої людської цивілізації. Вона існувала в 5 столітті до нашої ери. На дні збереглися залишки будівель.

"Ці розкопки розповіли кілька історій. Одна про порт, дуже цікава. Тому що предмети, які ми знайшли, показують, що цей порт, нині місто, функціонував довгий час - з 5 століття до н.е по сьогоднішній день", - сказав співробітник центру підводної археології Созополя Калин Дімітров.

На його думку, порт пов'язаний з грецькою колонією Аполонія Понтійська. Зараз там розташоване місто Созополь.

Друга історія пов'язана з поселенням раннього Бронзового століття. У той час воно стояло на березі, а море було на 5 метрів нижче, ніж зараз. Будинки в ньому будувалися на дерев'яних палях через морські припливи. Ці палі збереглися в морській воді до теперішнього часу.

На думку Дімітрова, люди на місці сучасного Созополя, могли з'явитися на 1000 років раніше, ніж вважалося. У той час весь цей район був узбережжям.

Знахідки археологів можуть пролити світло на життя в регіоні 6 тисяч років тому. Однак для цього і археологам і вченим належить ще виконати дуже багато роботи.

Як повідомляв "Апостроф", в турецькій провінції Шанлиурфа після дворічних розкопок археологи повністю відкопали семиметрові базальтові стовпи воріт історичного палацу в Харрані - одному з найдавніших міст світу.