RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Археологи виявили ворота одного з найдавніших міст світу

У турецькій провінції Шанлиурфа після дворічних розкопок археологи повністю відкопали семиметрові базальтові стовпи воріт історичного палацу в Харрані - одному з найдавніших міст світу.

Про це повідомляє видання Daily Sabah, опублікувавши фото з місця розкопок.

Місто Харран було населене з 6000 р.до н.е., свого часу воно було столицею ассірійців і Омейядов, а також важливим торговим центром Месопотамії на дорозі, що веде на південь - до Ніневії в сучасному Іраку.

Команда археологів під керівництвом керівника кафедри археології Харранского університету Мехмета Онала, протягом двох років працювала над виявленням головних воріт 900-літнього палацу в Харрані.

"Ми повністю розкопали одні з двох відомих воріт історичного палацу. Ворота висотою близько 7 метрів, вони зроблені з базальтових каменів", - сказав він.

Археологи виявили на базальтових каменях написи, зроблені арабською мовою, які будуть сприяти точному датуванню історичної споруди.

Він також зазначив, що палац Харран є одним з рідкісних зразків архітектури, що збереглися з часів середньовіччя в країнах Близького Сходу. У палаці, побудованому 900 років тому, є сотні кімнат.

Перші розкопки в Харрані почалися ще в 1950 році. Цей район внесений до списку ЮНЕСКО з 2000 року. "Місто згадується в Біблії", - йдеться на сайті ЮНЕСКО.

Як повідомляв "Апостроф", на острові Крит в північному передгір'ї гори Іда (Псілоріт) під час розкопок Зомінтоса археологи виявили стародавній палац, який колись заселяли нащадки династії правителів стародавнього міста Кносс.