RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Археологи з'ясували таємницю поховання давньоєгипетського жерця Вахті: фото і відео

У Єгипті археологи виявили стародавню гробницю, яку захопив для свого поховання жрець вахти, що служив при третьому фараоні П'ятої династії 4500 років тому.

Про це повідомляє видання Express.

Гробниця вразила вчених своєю розкішшю. На її стінах було вирізано 55 статуй. Крім цього, тут було знайдено понад 3000 різних артефактів. які допомогли розгадати секрети цього дивного поховання.

"Жрець в той час вважався одним з вищих посадових осіб. Він був посередником між фараоном і народом, а також між фараоном і його богом. Ось так йому і вдалося побудувати таку красиву гробницю", - зазначила фахівець з давньоєгипетських ієрогліфів Нермин Момен Мохамед.

Вчені відзначили, що Вахті, мабуть, був досить егоїстичною особою - його ім'я часто згадується на стінах гробниці, до того ж він поставив 55 своїх статуй, що є величезною кількістю.

"Він хотів піти в загробне життя з усім своїм багатством", - додав ще один дослідник Набіль Ельдаліль.

Ще однією несподіванкою стало зображення поряд з першої удаваними дверима - сцена зі столом для жертвоприношень, де господар сидить перед красивою жінкою.

"Зазвичай це чоловік і дружина, тому ми очікували, що це будуть вахту і його дружина Птах-Верет. Але коли ми читали напис, там було написано його дружина Меріт-Мін ", - розповіли археологи.

Це дало підставу вченим припустити, що до похорону жерця мав місце якийсь конфлікт, який призвів до того, що імена поміняли.

"Найголовніша статуя в гробниці - явно не Вахті, це зовсім інша людина. Вахті захопив цю гробницю, вона призначалася не для нього. Хто став його жертвою - невідомо", - вважають дослідники.

Детальніше про це відкриття розказано в документальному фільмі Netflix "Таємниці гробниці Саккари".

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Єгипті археологи знайшли гробницю скарбника фараона Бада Еста (Па Ді Ессет), який жив 2,5 тисячі років тому, а також саркофаги його родичів.