RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Археологи виявили в старовинній гробниці справжні роботи знаменитого майстра

В ході розкопок древніх гробниць на північному заході Китаю археологи виявили справжні твори найбільшого майстра каліграфії Янь Чженьціна, який жив більше 1 200 років тому.

Про це повідомляє агентство Сіньхуа з посиланням на Академію археології провінції Шеньсі.

Пам'ятки культури, які вивчали археологи, датуються періодом династій Сунь (581 - 681 рр. н.е.) і Тан (618-907 рр. н.е.) і серйозно постраждали від рук розкрадачів гробниць. Однак, там було виявлено мідні монети, керамічні поховальні статуетки, посуд та інші похоронні предмети.

Крім того, на кам'яних плитах усипальниці знатного роду Юань були вигравірувані написи, які ідентифіковані як роботи знаменитого каліграфа Янь Чженьціна, який жив в 709 - 784 рр.

За словами наукового співробітника музею "Бейлін" міста Сіань Чень Геньюаня цей майстер у віці 38 років висік на кам'яних плитах напис з приводу смерті Ло Ваньшунь. На верхній плиті є 16 ієрогліфів, висічених в стилі чжуаньшу, а на нижній - 728 ієрогліфів в стилі середньошвидкісних листи кайшу.

Знахідка є втіленням тонкого і вишуканого каліграфічного письма раннього періоду життя Янь Чженьціна. Подібне відкриття зробили археологи вперше.

Як повідомляв "Апостроф", в некрополі фараонів на південь від Каїра виявлено близько сотні саркофагів з муміями і десятки позолочених статуй, які відносяться до династії Птолемеїв, що правила в Стародавньому Єгипті понад 2,5 тисячі років тому.