RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Археологи знайшли на стінах виявлених в Єгипті гробниць моторошні "послання": фото

У Саккарі (Єгипет) археологи знайшли в стародавньому некрополі гробниці з саркофагами, на стінах були написані прокляття.

Про це повідомляє Business Insider.

Тисячі років тому стародавні єгиптяни були поховані в Саккарі, стародавньому місті мертвих. Священики поміщали їх в дерев'яні ящики, прикрашені ієрогліфами, а саркофаги запечатували і закопували в гробницях.

За останні три місяці археологи виявили на цьому місці 160 людських трун, які вони планують рознести по музеям Єгипту. Вони навіть відкрили кілька, щоб оглянути мумії всередині.

На думку експертів, деякі гробниці в Саккарі мають барвисті прокляття, написані на стінах, щоб попередити зловмисників. Саліма Ікрам, єгиптолог з Американського університету в Каїрі, підтвердила, що вони служать для стримування грабіжників, які мають намір осквернити місця спочинку мумій.

"Зазвичай вони стверджують, що якщо в гробницю увійде нечиста людина (ймовірно, тілом та/або наміром), тоді рада богів може покарати порушника і скрутити йому шию, як гусаку", - зазначила науковий.

Ікрам навела приклад прокляття в гробниці візира Анхмахора, чиновника фараона, який жив більше 4 тисяч років тому. У грубому перекладі там говориться, що все, що порушник "може зробити проти моєї могили, те ж саме буде зроблено і з вашою власністю". Він також попереджає про те, що візир знає секретні заклинання і магію, і погрожує наповнити "нечистих" зловмисників "страхом перед примарами".

Вчені стверджують, що раніше в Єгипті гробниці в загробному житті сприймалися як будинки для померлих. Зловмисників за осквернення гробниць чиновників вбивали, а за могили дворян - били, відрізали ніс, але також вимагали повернути вкрадене.

Як повідомляв "Апостроф", вчені, які досліджували знайдену в 1910 році в Єгипті мумію віком 2 тисячі років, за допомогою атомного прискорювача знайшли на її тілі незвичайний амулет. Вчені припустили, що він повинен був забезпечити духовний захист людини в потойбічному світі.