RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Вчені заявили про плани "відредагувати" клітини людського мозку: що за цим стоїть

Вчені з Університету Лаваля в Канаді працюють над дослідженням, яке передбачає "редагування" клітин людського мозку.

Про це повідомляє Daily Mail.

Нове дослідження може допомогти людям, що страждають від хвороби Альцгеймера. Причини її появи досі не вивчені, але основна теорія полягає в тому, що вона викликається накопиченням білка, званого бета-амілоїд, поза клітинами мозку.

Вчені вивчають, як ключовий ген в нервових клітинах людини може зменшити утворення цього білка. Багато варіантів цього гена збільшують продукцію бета-амілоїду, але один варіант, званий A673T, натомість знижує її. Люди, у якого він є, в чотири рази рідше хворіють хворобою Альцгеймера.

A673T відрізняється від інших варіантів гена однією літерою ДНК. Дослідники показали, що, "відредагувавши" її, вони змогли активувати варіант A673T в клітинах мозку, що ростуть в культуральній чашці.

Це відносно новий метод. Команда вчених все ще відточує техніку, перш ніж випробувати її на тварин.

Працюючи з клітинами в чашці їм вдалося відредагувати близько 40% клітин, але дослідники думають, що для того, щоб це працювало в людському мозку, може знадобитися більш висока частка.

За словами учасників команди, є ще ключова проблема - коли у людей почнуть проявлятися симптоми хвороби Альцгеймера, буде вже занадто пізно "редагувати" гени, щоб щось змінити. Але деякі вчені впевнені, що в кінцевому підсумку щось спрацює.

Як повідомляв "Апостроф", вчені канадського Центру наркології і психічного здоров'я при Університеті Торонто створили експериментальний препарат, який підтримує старіючі клітини мозку, покращує пам'ять і роботу мозку.