RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Археологи розкопали "загублене" місто, якому 4 тис. років - знахідки там вражають: фото

У 2016 році археологи, що проводили розкопки в автономному регіоні Курдистан в Іраку, виявили залишки великого міста бронзового століття недалеко від сучасного села Бассетки. Його таємниця відкрилася після того, як фахівець з мови з Гейдельберзького університету перклав глиняні клинописні таблички, виявлені там в 2017 році.

Про це розповідає Мentalfloss.

Як виявилося, археологи виявили Мардаман, колись важливе місто, згадане в древніх текстах, яке вважалося загубленим у часі.

Написи, ймовірно, були зроблені близько 1250 до н.е., коли Мардаман був частиною Ассірійської імперії. За словами археологів Тюбінгенського університету, які розкопали таблички, вони описують адміністративні і торгові відносини між жителями Мардаману і їх ассирійським губернатором Ассур-Насиров. Місце, де були виявлені таблички, колись було палацом губернатора.

Розташований на торгових шляхах, що з'єднують Месопотамію, Анатолію (сучасна Туреччина) і Сирію, Мардаман свого часу був жвавим торговим центром. Його кілька разів завойовували і перебудовували, але після того, як він був захоплений турукками з сусідніх гір Загрос близько в 18 століття до н.е., він більше ніколи не згадувався в стародавніх текстах.

Експерти припускали, що це поклало кінець Мармадану. Це останнє відкриття показує, що місто оговталося від темного періоду і продовжувало існувати 500 років по тому.

"Клинописні тексти і наші знахідки при розкопках в Бассетках тепер ясно показують, що місто існувало і досягло остаточного значення як резиденція середньоассирійського намісника між 1250 і 1200 роками до нашої ери", - зазначив провідний археолог Петер Пфальцнер.

Археологи знайшли 92 плити в керамічній посудині, яку було покрито товстим шаром глини, можливо, щоб зберегти її вміст для майбутніх поколінь. Стан, в якому вони були виявлені, говорить про те, що ймовірно, вони були заховані незабаром після того, як будівля була зруйнована.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Центральному Китаї археологи з Муніципального інституту культурних реліквій та археології Чженчжоу виявили загублене стародавнє місто, якому 5 300 років.