RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Астронавти вперше виростили на МКС редис - це дозволить в майбутньому освоїти Марс: фото і відео

У космосі на борту Міжнародної космічної станції астронавти NASA вперше виростили редис.

Про це повідомляє Daily Mail.

Овочі росли під світлодіодними лампами для стимулювання росту рослин. У системах APH і Veggie використовуються червоні, сині, зелені і білі світлодіоди широкого спектра для вирощування рослин в герметичних камерах. Складні системи контролю забезпечують подачу води, а камери контролю і більше 180 датчиків в камері дозволяють дослідникам з Космічного центру Кеннеді NASA контролювати зростання рослин, а також регулювати рівень вологості, температуру і концентрацію вуглекислого газу.

Цей експеримент під назвою Plant Habitat-02 (PH-02) допоможе екіпажам вирощувати їжу на Місяці і Марсі. На цей раз вибрали редис, тому що він дозріває всього за 27 днів.

"Вирощування різних культур допомагає нам визначити, які рослини краще всього розвиваються в умовах мікрогравітації, і пропонують астронавтам в тривалих польотах найкращу різноманітність і харчовий баланс", - сказала Ніколь Дюфур, менеджер програми NASA в Космічному центрі Кеннеді.

В рамках експерименту астронавти встановили оптимальний баланс догляду, добрива і поливу, необхідний для вирощування якісних рослин в космосі. Зокрема, вони виявили, що коренеплоди не вимагають особливого догляду.

"Редис надає великі можливості для досліджень завдяки своїй чутливій цибулині. Ми можемо вирощувати 20 рослин в APH, аналізувати ефекти CO2, а також збір і розподіл мінералів", - зазначив Карл Хазенштейн, професор Університету Луїзіани в Лафайєті (США).

Астронавт Кейт Рубінс витягла з системи 20 коренеплодів і ретельно загорнула кожний в фольгу, помістивши їх в холодне сховище до повернення на Землю в 2021 році.

Цей історичний урожай не означає, що експеримент закінчено.

APH є два наукових носія, тому незабаром після першого врожаю другий носій буде використаний для повторного експерименту, посіявши ще один набір насіння редиски", - розповіли в NASA.

В майбутньому вирощування власних овочів для їжі допоможе астронавтам в освоєнні Місяця і Марса, куди вони відправляться на тривалу місію.

Відзначають, що в рамках інших проектів на МКС вирощували листову зелень, таку як гірчиця і червоний салат.

Як повідомляв "Апостроф", в NASA представили спеціальний туалет для астронавтів, які відправляться на Марс і Місяць.