RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вчені знайшли останки чоловіка, який жив 130 тис. років тому, і розгадали таємницю його смерті: фото

Вчені провели нове дослідження останків чоловіка з Альтамура - неандертальця, який жив близько 130 тисяч років тому. За їх словами, він помер від голоду, потрапивши в яму.

Про це повідомляє Dailу Mail.

Останки чоловіка з Альтамура спелеологи помітили в печері Ламалунга поблизу Альтамура, на півдні Італії, в 1993 році. Вони були покриті родовищами кальциту, мінералу, отриманого з навколишнього вапняку.

Попередній аналіз ДНК чоловіка з Альтамури, проведений у 2016 році на основі зразків, відібраних у плечової кістки, датував його життя періодом між 172 –130 тисячами років тому.

Нове дослідження показало, що неандерталець помер з голоду після падіння близько 130 тисяч років тому - він мав відламані зуби, якими, ймовірно, розривав м'ясо: стан здоров'я зубів чоловіка з Альтамура був поганим, втратою зубів та ймовірними захворюваннями ясен.

"Ця людина, мабуть, впала з валу. Можливо, він не бачив ями в землі. Ми вважаємо, що він сидів там і помер, - сказав антрополог Якопо Моджі-Чеккі з Університету Флоренції. - Оригінального стволу, через який він провалився, уже немає. Він заповнений осадом, тому ми впевнені, що там знаходиться весь скелет. Жодна тварина не могла туди потрапити".

Дослідники сфотографували скам'янілу щелепу чоловіка - разом із кадрами, знятими з відеоскопа та рентгенівських знімків на місці. Їх аналіз зробив висновок, що чоловік з Альтамура був дорослим на момент своєї смерті - хоча і не був старим: вони виявили, що йому бракувало двох зубів.

Як повідомляв "Апостроф", археологи провели розкопки в стародавньому місті Прусіас-ад-Гіпіум (Туреччина) і знайшли унікальні знахідки, які відносять до третього століття до нашої ери, серед них могила немовляти і кілька статуй навколо міського театру.