RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Археологи виявили унікальний скарб часів вікінгів - знахідки здивували багатьох: фото

У Віггбюхольмі поблизу Стокгольма в період проведення розкопок виявили унікальну знахідку: монети зі срібла, браслети та намиста.

Про це повідомив сайт Arkeologerna.com.

Археологи почали розкопки на місці, де мешкали вікінги, але ніхто не очікував побачити такі дорогоцінні знахідки.

Минулого року археологи в Табі виявили сліди доісторичної ферми (вік понад 1 000 років). З червня по листопад 2020 року фахівці активно вивчали місцевість. В результаті роботи були виявлені будинки (20 шт.), серед яких були й "довгі будинки", що датуються раннім Середньовіччям або пізнім залізним століттям. Передбачається, що ця місцевість була заселена кілька сотень років тому.

Скарб зі срібними цінностями був захований в будівлі під дерев'яною підлогою. Монети в лляному мішечку і прикраси були поміщені в невеликий горщик з кераміки. Знайшли шийні кільця в ідеальному стані - 8 шт. Керамічний "сейф", крім кілець для шиї, вміщував в себе нарукавні кільця, в кількості 2 штук, 2 перлини, 1 кільце, монетні підвіски (12 шт.). Поки не ясно, чому жителі вирішили заховати свої коштовності, але вже сьогодні висувається кілька версій.

"Поширена думка, що люди ховали свої скарби в важкі та неспокійні часи. Нам ще належить з'ясувати, чи так це в цьому випадку", - говорить археолог Джон Гамільтон.

Монети - це приклад успішної торгівлі між країнами. В горщику були знайдені англійські, богемські та баварські монети.Також були знайдені дирхеми (арабські монети). Одна зі знайдених монет, з нормандського міста Руан, дуже рідкісна і датується 10 ст. н. е. Йенс Крістіан Мосгаард зі Стокгольмського університету зазначив, що ідентифікувати монету вдалося тільки по малюнку в книзі 18 століття.

Також були виявлені амулети, стріли та інші цінні предмети, які характерні для поселення вікінгів. Але срібна знахідка була несподіванкою.

"Це те, що ви, ймовірно, відчуваєте тільки раз в житті", - каже Марія Лінгстрем.

Як повідомляв "Апостроф" раніше, археологи знайшли унікальний чорний "біблійний" обеліск, якому 2 800 років - він проливає світло на минуле людства.