RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Археологи знайшли "біблійний" обеліск, якому 2 800 років - проливає світло на минуле: фото

Впродовж років було знайдено багато археологічних знахідок, які можуть довести правдивість біблійних повідомлень. Одна з таких знахідок - Чорний обеліск Салманасара III, царя Ассирії, який правив між 859 і 824 роками до н. е. На обеліску, якому більше 2800 років, зображено низку рельєфів та написів, що вшановують царювання Салманасара III.

Про це повідомляє видання Express.

Чорний обеліск - це не тільки найповніший ассирійський обеліск, який коли-небудь був виявлений, але він, за версіями деяких експертів, містить найдавніше відоме зображення біблійної фігури - ізраїльського царя Ієгу.

Професор біблійних досліджень Біблійного коледжу Шасти та аспірантури в Каліфорнії (США) Том Мейєр впевнений, що Чорний обеліск є позабіблійним джерелом, яке підтверджує точність писань.

"Знайдений глибоко під пісками древнього ассирійського міста Калах (Німруд) Чорний обеліск містить єдину відому картину давнього ізраїльського царя. Цей всесвітньо відомий об'єкт був знайдений у 1845 році керівником розкопок Генрі Лейардом. Чорний обеліск представлений у Британському музеї (об’єкт 118885) - це полірований чорний камінь заввишки 6 футів 6 дюймів у висоту з п’ятьма панелями невеликих малюнків з кожного боку", - розповів вчений.

На обеліску нанесено 190 рядків клинопису - стародавнє письмо, яке використовувалося на Стародавньому Близькому Сході, описує тріумфи Салманасара III. Вапняковий обеліск датований 825 роком до нашої ери, а його клинописні написи написані акадською мовою.

За словами професора Мейєра, про Салманасара III є згадки в Біблії і згадується в Книзі Царів Старого Завіту.

Одна з панелей Чорного обеліску представляє особливий інтерес, оскільки її інтерпретували для зображення ізраїльського царя Ієгу. На панелі видно, що Ієгу стоїть навколішки перед ассирійським царем.

"Я отримав данину Іауа (Ієгу), сина (народу країни) Омрі: срібло, золото, золоту чашу, золоту вазу із загостреним дном, золоті відра, олово, посох для короля [і] списів ",- йдеться в підписі до зображення.

"На одному з панно зображено людину, яка поклонилася, що символізує повне підпорядкування себе і свого царства. За ним стоїть група слуг, які віддають данину Салманасара III. Текст, написаний над цією панеллю, ідентифікує цього переможеного сановника як відомого царя північного Ізраїльського царства Ієгу, сина Омрі. Завдяки древнім ассирійським різьбярам по каменю та випадковій знахідці цього предмета ми маємо єдине відоме зображення ізраїльського царя", - додав професор Майєр.

Вчений розповів, що Ієгу був не царського роду, а командував ізраїльською армією. Після помазання на пророка Елісея Ієгу здійснив скоординований напад і вбив Йорама, царя Ізраїля, Охозію, царя Юди, та царицю Єзавель, разом із усією родиною Ахава. Таким чином, Ієгу фактично викорінив поклоніння Ваалу з Ізраїлю. Потім він захопив трон північного Ізраїльського царства в столиці Самарії, і, очевидно, щоб зробити свій трон більш безпечним, підкорився наддержаві того часу - Ассирійському царству та його лідеру Салманасару III.

"Це подання так чудово ілюструється на Чорному обеліску. Це позабіблійне відкриття, в якому згадується і зображується Ієгу, ще раз демонструє, що історична точність Біблії витримує найпильнішу увагу", - резюмував професор.

Як повідомляв "Апостроф", археолог з Університету Редінга професор Кен Дарк стверджує, що знайшов місце, де провів дитинство Ісус Христос. Вчений розкопав в Ізраїлі в місті Назарет залишки житла 1-го століття під монастирем сестер з Назарета. За його словами, будинок, ймовірно, побудував батько Ісуса Йосип.