RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Науковці NASA показали темну матерію, що "проростає" з Землі: вражаюче фото

Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) опублікувало інтригуючий знімок, на якому з Землі проростають "волоски темної матерії".

Про це розповідає Еxpress.

Ніхто точно не знає, що являє собою темна матерія. Експерти NASA вважають, що це - невидима сила, яка утримує галактики разом і грає ключову роль у формуванні Всесвіту. Речовина також додає галактиці масу, але її неможливо побачити або виявити за допомогою наукових інструментів.

Приблизно 27% Всесвіту складається з темної матерії, але що це таке, залишається невловимою загадкою. Однак вчені знають, що вона існує, оскільки має масу і гравітаційне притягання.

Тепер вчені виявили, що на Землі можуть бути нитки темної матерії, які виходять з планети. На комп'ютерному зображенні можна побачити тисячі цих "волосків", що стирчать з поверхні нашої планети.

Згідно з розрахунками 1990-х років, темна матерія утворює "дрібнозернисті потоки" частинок, які рухаються з тією ж швидкістю і обертаються по орбіті галактик, як наша. Однак експерти NASA хотіли знати, що відбувається, коли один з цих потоків потрапляє на таку планету, як Земля.

Гері Презо з Лабораторії реактивного руху NASA, Пасадена, Каліфорнія, виявив, що ці потоки конденсуються в занадто щільні нитки або "волоски" темної матерії.

"Потік може бути набагато більшим, ніж сама Сонячна система, і є багато різних потоків, які перетинають наші галактичні околиці. Коли гравітація взаємодіє з холодним газом темної матерії під час формування галактики, всі частинки в потоці продовжують рухатися з тією ж швидкістю", - пояснив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше команда вчених з Варшавського університету виявила на Чумацькому Шляху блукаючу планету-ізгоя розміром з Землю, на якій може бути життя.