RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Археологи знайшли штаб-квартиру легіону Юлія Цезаря з храмом, фонтаном і "скарбами": фото

В Сербії поблизу міста Белград археологи виявили добре збережені залишки штабу римського легіону. Штаб-квартира (або Прінціпіум), яка займала площу близько 3500 квадратних метрів, належала VII легіону "Клавдія", сформованому Гаєм Юлієм Цезарем в 58 році до н. е. - він проіснував мінімум до самого кінця IV століття.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Унікальну знахідку виявили під кукурудзяним полем поруч з вугільною шахтою. Сербські археологи вже заявили, що розташування структур легіону в сільській місцевості робить знахідку унікальною.

Штаб - або принципіум, який належав VII Клавдієвому легіону, займав площу у 3500 кв.м. Його розташування визначили навесні під час обстеження.

Комплекс знаходиться приблизно на глибині одного метра під поверхнею землі, він мав 40 кімнат з утепленими стінами, скарбницю, святиню, парадні майданчики та фонтан. В одній кімнаті археологи виявили 120 срібних монет, які, за словами провідного археолога Неманьї Мрджича, "могли бути втрачені під час надзвичайної ситуації", наприклад, вторгнення або стихійного лиха.

По всій території Римської імперії зареєстровано понад 100 принципіумів, але майже всі поховані під сучасними містами, додав Міомір Корач, провідний археолог розкопок в Сербі і в римській столиці провінції Вімінаціум.

Зараз вченими досліджено лише чверть знахідки, розкопки планується відновити наступної весни.

VII Клавдіїв легіон діяв між 2 і 5 століттями нашої ери, а стіни його табору та принципіум були відокремлені від решти міста Вімінаціум, який мав власні укріплення.

Розкопки Вімінаціуму тривають з 1882 року: там вже знайшли римський корабель, золоті черепиці, нефритові скульптури, мозаїки та фрески, а також 14 тисяч гробниць та залишки трьох мамонтів.

Як повідомляв "Апостроф", вчені регіонального науково-дослідного інституту культурних реліквій та археології Китаю виявили 120 гробниць.