RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Археологи знайшли "загублені" амазонські села, які приховують "таємницю" про Всесвіт: фото

На півдні Бразилії археологи знайшли свідчення існування давніх амазонських сіл, які були розташовані за принципом годинника і, очевидно, могли відображати уявлення корінних американців про Всесвіт.

Про це повідомляє видання Express.

За версією вчених, ці загублені села могли бути побудовані між 1300 і 1700 роками н. е., їх виявили в південному штаті Акко Бразилії за допомогою обладнання для дистанційного зондування, встановленого на вертольотах.

Експерти з археології з Університету Ексетера, Університету Помпеу Фабри, Інституту історичного мистецтва та національної культури, Федерального університету м. Пара, Федерального університету м. Акко та Бразильського національного інституту космічних досліджень заявили, що послідовне та своєрідне розташування круглих сіл свідчить про те, що древні акреяни мали як специфічні, так і складні соціальні моделі щодо організації своїх громад.

Результати дослідження, проведеного методом виявлення та дальності світла (LiDar), який застосовувався для виявлення сіл, захованих під товстими кронами дерев, показали, що села з'єднуються у певну мережу. Вона з'єднувалася затопленими зараз дорогами і поєднувала села по колу у спосіб, що нагадує циферблат годинника або промені Сонця.

На сьогодні підтверджено існування понад 35 сіл, розташованих по колу.

"LiDar дозволив нам виявити ці села та їх особливості, такі як дороги, що раніше було неможливо, оскільки більшість з них не видно з найкращих супутникових даних. Ця технологія допомагає показати різноманітну та складну історію будівництва цієї частини Амазонки", - розповів професор Хосе Іріарте з Університету Ексетера.

У цілому давні забуті села, на думку вчених, демонструють більш складний та просторово організований ландшафт, ніж вважалося можливим для цієї культури.

Як повідомляв "Апостроф", в амазонських тропічних лісах Колумбії вчені виявили одну з найбільших у світі колекцій доісторичного наскального мистецтва. Десятки тисяч картин льодовикового періоду, які отримали назву "Сікстинська капела древніх", проливають світло на людей і тварин, які жили 12 тисяч років тому.