RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Археологи знайшли наскельні малюнки, яким більше 12 тис. років: їхня таємниця вражає, фото

В амазонських тропічних лісах Колумбії вчені виявили одну з найбільших у світі колекцій доісторичного наскального мистецтва. Десятки тисяч картин льодовикового періоду, які отримали назву "Сікстинська капела древніх", проливають світло на людей і тварин, які жили 12 тисяч років тому.

Про це повідомляє видання The Gardian.

Дата малюнків частково встановлена на основі зображень вимерлих нині тварин льодовикового періоду, таких як мастодонт, доісторичний родич слона, який бродив по Південній Америці щонайменше 12 тисяч років тому. Є також зображення вимерлого верблюда, а також гігантських лінивців та коней льодовикового періоду. Усі ці тварини були помічені і намальовані одними з перших людей, які змогли дістатися Амазонки.

Відкриття було зроблено британсько-колумбійською командою, що фінансується Європейською дослідницькою радою у минулому році, але дотепер його зберігали в таємниці. Місце наскального мистецтва древніх знаходиться в Серранії-де-ла-Ліндос, поряд із національним парком Чірібікете.

"Це кілька десятків тисяч картин. Щоб їх записати, потрібні покоління. ...Ми побачили тварин, які зараз вимерлі. Малюнки настільки природні і настільки добре зроблені, що ми мало сумніваємось, що, наприклад, ви дивитесь на коня. Кінь льодовикового періоду мав дике, важке обличчя. Це настільки детально, що ми навіть бачимо кінську шерсть. Це вражає", - розповів професор археології з Університету Ексетера та провідний фахівець з Амазонки та історії доколумбового періоду Хосе Іріарте.

Серед зображень серед інших сцен - риба, черепахи, ящірки та птахи, а також люди, що танцюють і тримаються за руки. Одна фігура носить маску, схожу на птаха з дзьобом.

Вчені вражені тим, що багато з цих малюнків знаходяться дуже високо. Деякі картини розташовані настільки високо, що їх можна розглядати лише за допомогою дронів.

Іріарте вважає, що відповідь криється в зображеннях дерев'яних веж серед картин, включаючи фігури, які здаються стрибком банджі з них.

"Цікаво спостерігати, що багато з цих великих тварин з'являються в оточенні маленьких чоловіків з піднятими руками, майже поклоняючись цим тваринам", - розповів професор Іріарте.

"Одним із найбільш захоплюючих явищ було бачення мегафауни льодовикового періоду, оскільки це своєрідний маркер часу. Не думаю, що люди усвідомлюють, що Амазонка змінилася у своєму вигляді. Це не завжди був цей тропічний ліс. Коли ви дивитесь на коня чи мастодонта на цих картинах, зрозуміло, що вони занадто великі, а це місце могло виглядати по-ішому, ніж зараз: воно більш було схоже на саванну", - додав учасник експедиції Аль-Шамахі.

Як повідомляв "Апостроф", у Центральному Китаї археологи з Муніципального інституту культурних реліквій та археології Чженчжоу виявили загублене стародавнє місто, якому 5 300 років.