RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Археологи виявили несподівану знахідку в середньовічних селах Африки: фото

Під час розкопок в трьох середньовічних поселеннях Західної Африки вчені зі Швейцарії виявили імпортні товари з Єгипту та Месопотамії.

Результати досліджень опубліковано на сайті Plos One.

Команда археологів під керівництвом Ганни Майор з Лабораторії археології та народонаселення Африки Женевського університету провела розкопки в трьох місцях: скельному похованні Дуру-Боро, районі з п'ятьма поселеннями Садія в центрі Малі і поселенні Джутубая в східній частині Сенегалу.

За даними радіовуглецевого датування, гробниці в Дуру-Бора були побудовані в V-VI століттях нашої ери, а останній раз поховання тут проводилося між 600 і 850 роками. Предмети з Садія і Джутубая датуються XI-XIII століттями нашої ери.

Тут було знайдено багато артефактів: глиняні черепки, металеві предмети, кам'яні намистини, скло і прикраси з нього.

Хімічний аналіз скляних намистин, знайдених тут, показав, що держави "середньовічної Африки" вели торгівлю з Єгиптом, Месопотамією, а також східним Середземномор'ям.

Археологи знали, що міжнародна торгівля пов'язувала Африку з Європою і Азією ще в середні століття. Але це дослідження показало розгалужений характер мережі торгівлі.

Дуру-Бора і Садія були розташовані на основних торгових шляхах того часу, а Джутубая знаходилася далеко від них. Це говорить про те, що обмін імпортними матеріалами був характерним не тільки для міської еліти, але і для простих жителів сільської місцевості.

Як повідомляв "Апостроф", під час археологічних робіт в муніципалітеті Раднево (Болгарія) було виявлено сліди трьох різних древніх поселень. Найціннішим артефактом серед знахідок є статуетка древньої богині Афіни.