RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Складається з води і активується світлом: вчені створили незвичайного робота, відео

Вчені з Північно-Західного університету штату Іллінойс (США) створили робота, який має розмір всього в 1 сантиметр і на 90% складається з води, що дозволяє йому рухатися як живому організму.

Про це повідомили на сайті університету, опублікувавши відповідне відео.

Цей робот пересувається без допомоги гідравліки або електрики - він активується світлом і рухається в напрямку зовнішнього магнітного поля. При цьому він може "ходити" зі швидкістю людини, перекочуватися, піднімати і транспортувати предмети, підніматися на піднесеності і здійснювати рухи, схожі на танець брейк-данс, коли скидає вантажу.

Точності і швидкості рухів сприяє його наповненою водою структура і вбудований скелет з феромагнітних нікелевих ниток. Його м'яка частина спроектована таким чином, що дозволяє реагувати на світло, утримувати або випускати воду всередині і при цьому мати достатню жорсткість, щоб швидко реагувати на магнітні поля.

Під впливом світла молекули робота стають гідрофобними, відштовхуючи воду, приводячи його в рух. Коли світло вимикається, молекули повертаються в початковий стан, і робот стає плоским в очікуванні нового циклу активності під впливом магнітного поля.


Цей винахід може бути потенційно корисним, зокрема, в медицині: розмір робота планують значно зменшити, щоб він транспортувати «корисні вантажі» всередині організму.

"Врешті-решт ми хотіли б створити армію микророботов, які могли б скоординовано виконувати складні завдання. Ми можемо змінювати їх молекулярно, щоб вони взаємодіяли один з одним подібно зграї птахів або риб", - зауважила одна з авторів дослідження, професор Семюель Стапп.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені з Міського університету Гонконгу розробили новий тип напилюваного покриття, яке, за їхніми словами, може перетворювати на роботів звичайні предмети.