RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вчені винайшли спрей, який "оживляє" предмети і перетворює їх у роботів: відео

Вчені з Міського університету Гонконгу розробили новий тип напилюваного покриття, яке, за їхніми словами, може перетворювати на роботів звичайні предмети. Для цього винахідники застосували спеціальний спрей і силу магнітного поля, щоб запрограмувати звичайні об'єкти на певні дії.

Про це повідомляє New Atlas.

Дослідники за допомогою магнітних матеріалів продовжують розробляти машини, якими можна управляти дистанційно. Один з останніх їх винаходів дозволяє доставляти ліки по кровоносних судинах або обстежувати товсту кишку. Для цього використовували роботів, чий розмір обчислюється в міліметрах. Така особливість дозволяє використовувати роботів в медичних цілях.

Команда гонконгських вчених розробила інструмент, який дозволяє створити подібний пристрій з будь-якого відповідного об'єкта. Йдеться про покриття М-спреєм, який складається з полівінілового спирту, глютену і частинок заліза. Спрей має здатність прилипати як до гладких, так і до текстурованих поверхонь всіх видів матеріалів.

"Наша ідея полягає в тому, щоб перетворити будь-які об'єкти в роботів, надягаючи на них "магнітне пальто". Розроблений нами М-спрей може прилипати до обраного об'єкта і "активувати" його під дією магнітного поля", - розповів глава дослідницької групи Шень Яцзін.

Плівка від М-спрея має товщину менше чверті міліметра, що допомагає зберегти форму і розмір вихідного об'єкта.

Демонструючи свою технологію, винахідники використовували бавовняні нитки, тонкі плівки в якості вихідних об'єктів. Вони перетворилися в крихітних роботів,які здатні ходити, повзати і котитися при впливі магнітного поля.

За допомогою сильного магнітного поля, магнітні частинки всередині покриття можна перерозподілити і перебудувати, змінюючи реакцію робота на магнітне поле. Так, команда змусила одного з таких роботів перейти від гусеничного руху до більш повільного. В іншому медичному експерименті катетер, покритий М-спреєм, запрограмували на плавне пересування і кругове обертання, щоб майбутні медичні пристрої не травмували пацієнтів.

Також були випробувані капсули з М-спреєм, які доставляли знеболювальне.

Як повідомляв "Апостроф", в США почали випробовувати на людях експериментальну вакцину проти раку. Попередні випробування вакцини на тваринах показали обнадійливу ефективність і безпечність - вона на 90% ефективна.