RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Куплена на ринку "дрібничка" виявилася печаткою біблійного царя: фото

Придбана майже 50 років тому скромна глиняна печатка колись належала біблійному цареві Єровоаму II. Підтвердження цієї гіпотези знайшли фахівці Університету Бен-Гуріона, Геологічної служби Єрусалиму та Ізраїльського управління старожитностей, проаналізувавши склад грунту, з якого її виготовили.

Про це повідомляє видання Express.

Унікальний археологічний скарб придбав професор Юваль Ґорен з Університету Бен-Гуріона в Беер-Шеві (Ізраїль) у бедуїна за вигідною ціною всього 10 ізраїльських шекелів. Професор Горен був заінтригований відбитком печатки ревучого лева та старовинним письмом із словом "l'Shema" або "To hear". З того часу експерти датували цю печатку, також відому як булла, залізним віком (приблизно 2300 років тому).

Через підозріло дешеву ціну печатки професор Ґорен підозрював, що це могло бути фальшивим артефактом. Але зусиллями групи фахівців Університету Бен-Гуріона, Геологічної служби Єрусалиму та Ізраїльського управління старожитностей датували цей об'єкт восьмим століттям до н.е.

Розміри пломби складають 23,4 на 19,3 мм, внутрішній штамп розміром приблизно 20 на 15 мм. Лабораторні випробування складу печатки встановили, що ґрунт, який використовувався при її виготовленні, найімовірніше бере початок у Нижній Галілеї та долинах Єзреель та Бейт-Шеан.

Печатку запечатали в лляну тканину, а потім обпалили приблизно при 750° С.

"Ця булла - одна з найперших, якщо не найраніша, викарбована булла на території сучасного Ізраїлю", - зазначив професор Ґорен.

Хоча напис на печаті зберігся лише частково, він має вражаючу схожість з печаткою, виявленою в 1904 році в стародавньому місті Мегіддо. На печатці з Мегіддо також є відбиток лева і напис "l'Shema eved Yerov'am".

Давньоєврейська писемність читає його як "Належність слузі / слузі Єровоама Шемі".

Єровоам II був королем північного Ізраїлю у 8 столітті, його правління, за деякими оцінками, припало між 788 і 748 рр. до н. е.

Біблійна книга Царів називає Єровоама сином Іоаса, царя Ізраїля.

Професор Ґорен передав печатку Ізраїльському органу антикваріату для зберігання в Ізраїльському музеї.

Як повідомляв "Апостроф", в фортеці на березі Мертвого моря в Махероні (Йорданія) був виявлений тронний зал царя Ірода, де танцювала принцеса Соломія, що зажадала голову Іоанна Хрестителя.