RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

​Археологи знайшли мумію багатої стародавньої єгиптянки і зробили унікальне медичне відкриття: фото

Вчені з університетів Гранади і Хаена знайшли муміфіковані останки жінки і зробили унікальне медичне відкриття.

Про це повідомляє Canal URG.

Відзначають, що єгиптянка отримала важку травму тазу в 1878-1797 роках до нашої ери. Її пов'язують з лікуванням, яке описано в різних єгипетських медичних папірусах того часу. Це найстаріший медичний метод.

Останки знайшли в гробниці, де були поховані люди вищих верств. Їх обертали лляними стрічками, обличчя прикривали картонними масками. Скелети добре збереглися.

Однією з останніх там поховали жінку з високого соціального класу, ім'я якої Саттжені.

Між перев'язаними ногами, в нижній частині таза і під лляною пов'язкою, дослідники виявили керамічну чашу зі слідами використання, що містить обвуглені органічні залишки. Аналіз скелетних останків підтвердив, що жінка пережила серйозний перелом таза, можливо, викликаний падінням, що повинно було викликати сильний біль.

Досить імовірно, що для полегшення цих болів жінку лікували обкурюванням, як описано в медичних папірусах того часу, що описують рішення гінекологічних проблем.

"Найцікавіша особливість відкриття, зробленого дослідниками з Університету Хаен, - це не тільки документація про паліативне гінекологічне лікуванні, що є унікальним для єгипетської археології, але також і той факт, що цей тип лікування за допомогою фумігації був описаний в сучасних медичних папірусах. Але до сих пір не було знайдено ніяких доказів того, що таке лікування дійсно проводилося", - пояснює доктор Алехандро Хіменес.

Як повідомляв "Апостроф", британські вчені змогли розгадати таємницю могили жінки аристократичного походження, яка була похована в Лондоні більше 16 століть тому.