RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Археологи розгадали таємницю поховання жінки в золоті і шовку, якому 1600 років: фото

Британські вчені змогли розгадати таємницю могили жінки аристократичного походження, яка була похована в Лондоні більше 16 століть тому.

Про це повідомляє Independent.

Дослідження поховання тривали 21 рік. Припускають, що воно могло належати жінці-члену сенаторської еліти, яка головувала в останні роки римської Британії. Вчені припускають, що жінка виросла в самому Римі.

"Цілком можливо, що вона була дружиною одного з останніх римських правителів Британії", - сказав доктор Роджер Томлін, провідний фахівець з римської Британії і автор великого дослідження її народу.

Дослідження показали, що жінка була похована в гарному одязі з шовку китайського походження, де 97% ниток з чистого золота.

Більш того, на її похоронному одязі була принаймні одна смужка вовняної тканини, явно фіолетового кольору. Пурпурний колір зазвичай асоціювався з імперським або аристократичним статусом - тому фарба могла бути найдорожчою в усьому стародавньому світі.

Жінка була похована в труні з чистого свинцю всередині великого кам'яного саркофага. Там також знайшли багато інвентарю. Зокрема, це дві скляні судини для духів європейського виробництва, де зберігалися масла. Голова небіжчиці лежала на подушці, наповненій лавровим листом.

"Її похоронний інвентар демонструє способи, якими дуже мобільна соціальна еліта була здатна продемонструвати свою силу і вишуканість", - сказав Майкл Маршалл, фахівець з римської археології з Лондонського археологічного музею.

Однак одна з великих загадок залишається - це особистість самої леді з надвисоким статусом. На саркофазі немає напису. Цілком ймовірно, що її надгробок було розграбовано багато століть тому.

Як повідомляв "Апостроф", група експертів повідомила про дивовижну знахідку. Повідомляється, що кістки дитини, яка буда похована 41 тисячу років тому, були виявлені на відомій археологічній ділянці у південно-західній частині Франції. Ця французька територія називається Ла Ферраси.