RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Археологи знайшли свинцеву гробницю з "секретом" - відкриття вразило вчених: фото

У французькому місті Флерсі на площі Сен-Жермен, співробітники Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap) під час розкопок знайшли дві свинцевих труни, датованих XVII-XVIII століттями. На одній з них перебувала урна у формі серця, яка називається "кардіотафом".

Як повідомляється на сайті Inrap, знахідка була зроблена ще в 2014 році, проте дослідження вмісту кардіотафа закінчили тільки зараз.

У 2015 році всередині трун виявили скелети дорослих людей, чиї черепа були розкриті. Тіла були піддані ритуалу бальзамування. Це вказує на те, що поховані були людьми дуже високого соціального статусу. Вчені висунули припущення, що це останки представників лінії графів Флерських.

Кардіотафи часто зустрічаються в парафіяльних і монастирських церквах. У них поміщали серце померлої людини після того, як в процесі бальзамування з його тіла виймали внутрішні органи. Це була звичайна для європейських еліт похоронна практика, яка отримала найбільш широке поширення між XVI і XVIII століттями.

Виявлений кардіотаф розкрили за допомогою невеликої електричної циркулярної пилки. У ньому містився наповнювач, виготовлений з якогось зернистого пухкого матеріалу коричневого кольору, з приємним ароматом.

Усередині нього перебувало муміфіковане серце. Орган дуже добре зберігся. Це говорить про те, що бальзамування органів в той період було дуже ефективним. Дослідники спробують встановити, які інгредієнти використовувалися для муміфікації і що саме служило наповнювачем, що на століття забезпечив дивовижне збереження органічної тканини.

Імовірно, для цього використовувалася суміш різних рослин, на що, наприклад, вказує сильний запах перцевої м'яти і наявність гранульованої речовини, яка, ймовірно, є пилковими зернами.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з університетів Гранади і Хаена знайшли муміфіковані останки жінки і зробили унікальне медичне відкриття.