RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

У Єгипті відновили древній храм богині Ісіди: фото

В Єгипті завершили реставрацію храму богині Ісіди в Асуані. В міністерстві туризму та старожитностей Єгипту обіцяють вже найближчим часом його відкрити.

Про це йдеться в повідомленні міністерства туризму та старожитностей Єгипту на власній сторінці у Facebook.

Храм Ісіди був збудований царем Єгипту Птолемєєм ІІІ і відкритий в 1871 році до н. е. вже після смерті одного з наймогутніших правителів династії Птолемеїв. Храм довжиною близько 19 метрів побудований з піщанику і має двоє дверей. Головні двері увінчані орнаментом з крилатим сонячним диском, з них відвідувачі потрапляють у зал із трьома кімнатами, а на східній стіні святині храму середньої кімнати вигравірувано кілька сцен жертвоприношень.

Генеральний секретар Вищої ради старожитностей Мостафа Вазірі заявив, що реставраційні роботи в храмі Ісіди включають відновлення підлоги та колон, очищення стін від залишків посліду птахів та кажанів та встановлення дротяних вікон, щоб не допустити потрапляння птахів знову.

Також біля входу до святині очищено малюнки і оновлено кольори на вході до храму та на бічних дверях. В храмі планують встановити сучасну систему освітлення на шляху від входу в храм до його кінця, що підкреслить унікальну естетику храму, не завдаючи йому жодної шкоди.

Богиня Ісіда - одна із найбільш шанованих богинь Стародавнього Єгипту, яку вважали зразком для розуміння єгипетського ідеалу жіночності та материнства. Її шанували як сестру і дружину Осіріса, матір Гора і, відповідно, єгипетських фараонів, які вважалися його земними втіленнями. Вона захищала рабів, грішників, ремісників і пригноблених, але прислухалася і до молитов багатіїв, дівчат, аристократів і правителів Єгипту.

Як повідомляв "Апостроф", в комплексі Саккара під Каїром (Єгипет), де раніше археологи відкрили один із саркофагів і показали мумію, яка в ньому знаходилася, вчені виявили нові знахідки - 40 статуй із зображенням стародавнього божества "Птах-Сокер".