RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені знайшли квітку, яка росла 100 млн років тому - тоді по Землі бродили динозаври: фото

Вчені з Університету штату Орегон нещодавно виявили загадкову вимерлу квітку, яка збереглася у шматку бурштину. Valviloculus pleristaminis цвіла у крейдяному періоді, коли динозаври ще блукали по Землі.

Про це повідомляє видання Science Alert.

Зразок, про який йдеться, був отриманий на одній з бурштинових шахт М'янми, він зберігся у морських осадових відкладах, що відносяться до середини крейдяного періоду (приблизно 99 мільйонів років тому).

За словами дослідників, Valviloculus pleristaminis є представником родини покритонасінних (квіткових рослин), швидше всього, відноситься до загону лавроцвітів.

"Ця квітка була частиною лісу, який існував 100 мільйонів років тому", - говорить заслужений професор Джордж Пойнар-молодший, який є фахівцем у сфері дослідження можливостей бурштину як часових капсул.

Вимерла квітка не просто пропонує підказки про історію квіткової еволюції. За словами Пойнара-молодшого, V. pleristaminis та інші бурштинові скам'янілі покритонасінні рослини, подібні до цієї, можуть допомогти розгадати велику таємницю щодо древнього суперконтиненту Гондвана, на якому ці рослини вперше виникли.

Зокрема, V. pleristaminis колись мала б цвісти на шматку Гондвани під назвою Західно-Бірманський блок, що відірвався від решти суперконтиненту в певний невідомий момент історії - деякі геологічні гіпотези називають датою поділу час у 500 мільйонів років тому.

Дослідження Пойнара-молодшого свідчать, що Західно-Бірманський блок не міг пройти шлях від Гондвани до Азії під час раннього крейдяного періоду, оскільки покритонасінні рослини з'явилися лише близько 100 мільйонів років тому.

Дебати, швидше за все, не закінчаться найближчим часом, але V. pleristaminis та її покриті бурштином подібні родичі дають новий напрямок роздумів з приводу таємниці, яка чекає, що її розкажуть, майже 100 мільйонів років.

Як повідомляв "Апостроф", науковці Гарвардської медичної школи в ході вивчення ДНК древньої людини в Америці визначили 263 геноми людей, що дало можливість простежити дві основні міграційні хвилі в Карибському регіоні за двома різними групами. Вчені дійшли висновку, що перші поселення в Карибському морі з'явилися близько 6 тисяч років тому - задовго до того часу, про який раніше заявляли вчені.