RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені вивчили ДНК стародавніх людей і розгадали таємницю перших жителів Карибського басейну

Науковці Гарвардської медичної школи в ході вивчення ДНК древньої людини в Америці визначили 263 геноми людей, що дало можливість простежити дві основні міграційні хвилі в Карибському регіоні за двома різними групами. Вчені дійшли висновку, що перші поселення в Карибському морі з'явилися близько 6 тисяч років тому - задовго до того часу, про який раніше заявляли вчені.

Про це пише видання Express.

Нова генетична методика була розроблена вченими для оцінки чисельності популяції, яка населяла Кубу і поширилася в регіоні Карибського моря до того часу, як туди прибули європейці. Вчені виявили, що архіпелаг 6 тисяч років тому заселяли високомобільні люди, часто з далекими родичами, що мешкали на різних островах. Їх кількість становила лише десятки тисяч, а не мільйон і більше, як це оцінювали Христофор Колумб та інші відкривачі.

Розуміння цієї древньої ДНК тоді було використано археологами, щоб допомогти врегулювати давні суперечки щодо походження Карибського моря.

"Розроблені командою вчених методи допомогли вирішити питання, про які я навіть не підозрював, що ми можемо їх вирішити", - заявив археолог Вільям Кіган, куратор Флоридського природничого музею та співавтор дослідження.

Історично археологам доводилося покладатися на залишки домашнього життя, використовувати кераміку, знаряддя праці, фрагменти кісток і раковин, щоб зрозуміти минуле давніх людей, Однак революційна технологія, здатна точно визначити давню ДНК і набагато глибше вивчити рух тварин і людей, стала особливо корисним інструментом для вивчення Карибського басейну.

Дослідники змогли вивчити ДНК у 174 людей, які мешкали в Карибському басейні та Венесуелі від 400 до 3100 років тому. Потім ці дані поєднали з 89 раніше вже вивченими геномами людей.

Генетичні дані свідчать, що першими мешканцями островів було племя, що використовувало кам'яні знаряддя праці, і яке приплило на Кубу приблизно 6 тисяч років тому. Потім ці люди поступово розширювались на схід до інших островів у епоху Архаїки.

Залишається загадкою те, звідки саме вони виникли, відомо, що вони ближче відповідають центральноамериканським та південноамериканським сусідам. Однак їхні артефакти дуже відповідають тим, що знайдені в Белізі, і надалі підтверджують твердження про центральноамериканське походження.

Наступна хвиля міграції в Карибський басейн прибула на береги від 2,5 до 3 тисяч років тому: фермери та гончарі, пов’язані з носіями араваків північного сходу Південної Америки, проклали другий шлях. Вони, очевидно, подорожували з внутрішньої частини до прибережної Венесуели. Потім, заселивши Пуерто-Рико, вони продовжили поширюватися на захід.

Їх прибуття в Карибський басейн породило керамічний вік регіону, епоху, позначену поліпшенням сільського господарства та вибухом використання кераміки.

Сучасні кубинці, домініканці та пуерториканці походять від людей керамічного віку, крім європейських іммігрантів та поневолених африканців.

Однак дослідники зазначили, що у сучасних людей є лише дотичні докази походження архаїчного віку.

"Це велика загадка. Для Куби особливо цікаво, що ми не бачимо більш архаїчного походження", - додав Кіган.

Як повідомляв "Апостроф", у Перу археологи змогли відновити обличчя жінки, яка проживала тут ще 3700 років тому.