RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Археологи знайшли сліди древнього суперцунамі - обрушилося на людей 10 тисяч років тому: фото і відео

Ізраїльські вчені знайшли докази потужного цунамі, яке накрило узбережжя Ізраїлю близько 10 тис. років тому, знищивши всі прибережні поселення.

Про це йдеться в статті, опублікованій в науковому журналі PLOS ONE.

Останнім часом археологи все частіше знаходять біля берегів Ізраїлю поселення кам'яного століття, які були затоплені водами Середземного моря після закінчення льодовикового періоду. Рівень Світового океану в той час піднімався дуже швидко і місцеві жителі намагалися з цим боротися шляхом будівництва дамб: саме таку дамбу віком близько 10 тисяч років знайшли вчені на території затопленого поселення Тель-Хрейц у минулому році.

Але недавно дослідники з'ясували, що жителям цих місць погрожував не тільки зростання рівня моря, але і руйнівні цунамі. Такого висновку дійшли археолог Каліфорнійського університету Гілад Штінберг і його колеги після вивчення результатів розкопок в околицях Тель-Дора, розташованого недалеко від Тель-Хрейца.

Археологи виявили в околицях колишнього міста-порту Тель-Дор сліди цунамі, висота хвилі якого імовірно досягала 40 метрів. Вчені вважають, що воно знищило всі поселення на узбережжі. У досліджуваних зразках гірських порід вчені виявили невеликий прошарок з відбитками морських тварин і осадових порід - їх вік становить 9,9-9,3 тис. років.

Як ці відкладення сформувалися, спочатку було загадкою для вчених - в той час Тель-Дор знаходився в декількох кілометрах від моря. Але незабаром вони виявили, що відкладення зустрічаються на відстані від 1,5 до 3,5 км від того місця, де близько 10 тисяч років тому могла пролягати берегова лінія. В результаті вчені зробили висновок, що ці фрагменти потрапили на сушу внаслідок потужного цунамі, висота якого могла досягати 40 метрів.

Штінберг і його колеги заявили, що в цих місцях, очевидно, стався землетрус, який викликав підводний зсув, що спровокував цунамі. Хвиля висотою 40 метрів змила всі поселення древніх людей в цьому районі, жодних свідчень про їх життя в регіоні вчені знайти не можуть.

Як повідомляв "Апостроф", археологи, які проводили розкопки в районі Кадикьой в Стамбулі (Туреччина), виявили руїни таємничої мармурової споруди на азіатській стороні. Хоча форма пам’ятки не дає жодних підказок щодо її функціонального призначення, археологи вважають, що це місце було священним.