RU  UA  EN

Пʼятниця, 31 травня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

31 травня

Всі новини

​Вчені відтворили обличчя середньовічного монаха і "впізнали" в ньому знаменитого футболіста: фото

Вчені з Ліверпульського університету імені Джона Мурса відтворили обличчя абата, видатного релігійного діяча в Англії Джона Ветхамстеда. Вони також встановили, що чернець був схожим на колишнього футболіста Манчестер Юнайтед Уейна Руні.

Про це повідомляє ресурс IFL science.

Скелет ченця був знайдений кілька років тому в Британії. Його зберігали в соборі Святого Олбана. Сам Ветхамстед жив у XV столітті.

Вчені вирішили провести комп'ютерну томографію черепа, щоб реконструювати в цифровому вигляді обличчя абата. Їм це вдалося, але відзначають, що в зображенні можуть бути деякі невідповідності. Це пов'язано з тим, що форма черепа може дати лише обмежене уявлення про те, як м'які тканини, такі як м'язи, жир і шкіра, насправді розташовувалися на обличчі людини.

Середньовічний історик і професор Джеймс Дж. Кларк зібрав дані про ченця і припустив, що той мав червонуватий колір обличчя через проблеми зі здоров'ям. Ці дані також використовували в портреті.

Після отриманого результату роботи багато хто помітив, що обличчя цієї людини схоже на двох інших громадських діячів сучасності: колишнього президента Радянського Союзу Михайла Горбачова і колишнього футболіста Уейна Руні.

Джон Ветхамстед був важливою фігурою в державних справах і грав центральну роль у внутрішніх реформах церкви, просуваючи майнові інтереси абатства і забезпечуючи папські привілеї. З огляду на владу церкви в Англії в той час, цього ченця можна було порівняти з сучасним підкованим політиком.

Як повідомляв "Апостроф", німецькі дослідники, використавши комп'ютерну томографію, провели реконструкцію обличчя хлопчика, мумія якого була похована 2 тисячі років тому в єгипетському місті Файюм, і припустили, що він помер в ранньому віці від пневмонії.