RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Вчені відтворили зовнішність дитини, яка жила 2 тисячі років тому, і дізналися таємницю його смерті: фото

Німецькі дослідники, використавши комп'ютерну томографію, провели реконструкцію обличчя хлопчика, мумія якого була похована 2 тисячі років тому в єгипетському місті Файюм, і припустили, що він помер в ранньому віці від пневмонії.

Про це повідомили на сайті Live Science

Муміфіковані останки дитини відносяться до раннього римського періоду, коли єгипетські і римські похоронні звичаї почали зливатися, зокрема на саркофагах почали зображати портрет покійного. Такий посмертний портрет, який найчастіше був ідеалізованим, прикрашав і саркофаг, в якому був похований хлопчик.

Вчені з Інституту патології Академічної клініки Мюнхен-Богенхаузен в Німеччині провели дослідження, щоб встановити, як насправді виглядав дитина, який жив 2 тисячі років тому. Використовуючи ультразвукове сканування м'яких тканин у живих людей, близьких до віку хлопчика - від трьох до п'яти років - команда змогла реконструювати його обличчя.

Як повідомив виданню провідний дослідник Андреас Нерлі, велика частина реконструкції була зроблена на основі черепа і зубів мумії і використовувалася картина, щоб заповнити пігмент, колір очей і волосся.

Реконструкція обличчя була дуже схожа на портретну, оскільки розміри чола до лінії очей і відстань від носа до рота були абсолютно однаковими між портретом і реконструкцією.

"Тим не менш, існували відмінності між шириною перенісся і розміром ротового отвору, причому обидва зображення було більш тонкими і вузькими на портреті, ніж віртуальна реконструкція", - зазначили автори дослідження.

Портретист, ймовірно, хотів показати кращу версію хлопчика, але не повністю змінити його сутність. Говорячи сучасною мовою, до портрету хлопчикові був застосований фільтр, а не повністю сфотографоване зображення.

Команда вчених також встановила ймовірну причину смерті дитини. На комп'ютерної томографії були виявлені залишки ущільненої легеневої тканини, що дає можливість припустити смерть від пневмонії.

Як повідомляв "Апостроф", В Саккарі (Єгипет) археологи знайшли в стародавньому некрополі гробниці з саркофагами, на стінах були написані прокляття.