RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Археологи виявили в Ізраїлі загадковий інструмент, якому 350 тис. років: фото

Археологи виявили в Ізраїлі кам'яний інструмент, якому 350 тисяч років. Його, ймовірно, використовували для подрібнення їжі та інших матеріалів щонайменше 50 тисяч років до появи Homo sapiens.

Відкриття вчених було опубліковане в номері Journal of Human Evolution від січня 2021 року, передає Eхpress.

Археологи вважають, що ця непомітна, на перший погляд, гірська порода передує найдавнішому відомому використанню таких інструментів приблизно за 150 тисяч років. Відкриття було зроблено дослідниками з Хайфського університету всередині печери Табун на горі Карамель на півночі Ізраїлю.

Гора Карамель та її численні печери є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і були зайняті в різний час приблизно за 500 тисяч років тому. Останнє відкриття датується приблизно 50 тисяч років до появи в Африці Homo sapiens.

На той час найближчими родичами гомінідів були Homo erectus та Homo heidelbergensis.

Інструмент являє собою округлу доломітову гальку з мікроскопічними ознаками ударів.

Дослідники вважають, що неймовірна знахідка показує, що гомініди додали "дуже важливу технологію" до свого набору інструментів на дуже ранній стадії. Інструмент з гори Карамель демонструє ознаки тертя, що цілком може бути, коли інструменти вперше використовувались горизонтально, а не вертикально.

За словами Рона Шімельміца з Інституту археології Зіньмана Університету Хайфи, метод дозволив би гомінідам обробляти матеріали набагато делікатніше.

"Цей маленький камінь має надзвичайно важливе значення, оскільки дозволяє нам простежити найдавніші витоки дії тертя та того, як пізнавальні та рухові здібності, що розвинулися в ході людської еволюції, з часом перетворилися на важливі явища в людській культурі до сьогоднішнього часу, в першу чергу в розвитку технологій виробництва продуктів харчування, стаціонарного розселення, сільського господарство, зберігання, а згодом збільшення соціальної та економічної складової", - заявили дослідники.

Вперше камінь був підібраний археологами в 1960-х роках, а нещодавно його переглянули завдяки новим можливостям для аналізу минулих знахідок з цього місця. Після того, як абразивні сліди були помічені на скелі, дослідники збирали подібні камені з цієї місцевості і натирали їх об різні матеріали протягом різного періоду часу.

На думку доктора Шімельміца, через простоту інструменту дослідники раніше могли просто не помітити його.

Як повідомляв "Апостроф", раніше ізраїльські вчені знайшли докази потужного цунамі, яке накрило узбережжя Ізраїлю близько 10 тис. років тому, знищивши всі прибережні поселення.