RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Археологи знайшли останки чоловіка, який жив 5 тис. років тому, і дізналися таємницю його смерті: фото

У 1999 році в місті Таррагона (Іспанія), були виявлені останки чоловіка, який жив близько 5 тисяч років тому. Зараз дослідники вивчили їх і встановили, що він помер від удару по голові кам'яним теслом, схожим на мотику.

Про це повідомляє Вlogspot.com.

Знайдені останки досліджували науковці інституту Catala de Paleoecologia Humana i Evolucio Social (IPHES-CERCA), університету Rovira i Virgili (URV) і університету Барселони (UB).

Один з дослідників, Мігель Анхель Морено-Ібанез, зазначив, що картина перелому черепа дозволила вченим зробити висновок про тип об'єкта, яким було завдано удару, а також його напрямок.

Перелом черепа був проаналізований за допомогою стереомикроскопа і комп'ютерної мікротомографії (мікро-КТ), він знаходиться в правій тім'яній кістці і не має ознак загоєння.

"Радіальні тріщини, деякі з них із значним отвором, внутрішній скіс і гострі кути перелому говорять нам, що це перимортальна травма, тобто незадовго до смерті людини", - коментує Морено-Ібанез.

Крім того, у цієї людини було дві прижиттєві травми потиличної кістки і правої скроневої кістки, які повністю зажили, а також посмертний перелом в нижній частині потиличної кістки. Отже, в цьому черепі можна спостерігати різницю між прижиттєвими, передсмертними і посмертними ушкодженнями.

"Найбільші ушкодження розташовані спереду від точки удару, тому удар був нанесений зі спини людини, ймовірно, нападникам правою рукою. Крім того, частина кістки була злегка втиснула усередину у відповідь на зовнішній тиск, тому, ймовірно, було зроблено рух важеля, щоб витягти тесло з черепа після удару", - уточнив Мігель Анхель Морено-Ібанез.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені провели нове дослідження останків людини з Альтамура - неандертальця, що жив близько 130 тисяч років тому. За їх словами, він помер від голоду, потрапивши в яму.