RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Вчені відтворили вигляд "божевільного звіра", який жив 66 млн років тому з динозаврами: фото

Вчені описали химерного ссавця, який отримав назву "божевільний звір" - він жив 66 мільйонів років тому. Дослідження вчених дає нові уявлення про еволюцію ссавців з південного суперконтиненту Гондвана, що сьогодні став Африкою, Південною Америкою, Австралією, Антарктикою, Індійським субконтинентом та Аравійським півостровом.

Про це пише видання phys.org.

Група міжнародних дослідників на чолі з доктором Девідом Краузе (Денверський музей природи та науки) та доктором Сімоне Хоффманном (Нью-Йоркський технологічний інститут) опублікувала вичерпний опис та аналіз цього ссавця розміром з опосум, який жив серед динозаврів та крокодилів в кінці крейдового періоду (145¬-66 млн. років тому) на Мадагаскарі.

Адалатеріума, що в перекладі з малагасійської та грецької мов означає "божевільний звір", описано на основі майже цілісного, напрочуд добре збереженого скелета, який був виявлений в Південній півкулі. За словами вчених, Адалатеріум був "гігантом" на тлі більшості ссавців розміром з земляну мишу, які жили в крейдовий період.

Ссавець мав більше тулубних хребців, ніж більшість інших сородичів, м’язисті задні кінцівки, які були розміщені в більш розтягнутому положенні (подібно до сучасних крокодилів) у поєднанні з міцними передніми ногами, засунутими під тіло (як це спостерігається сьогодні у більшості ссавців ). Він мав передні зуби, як у кролика, і задні зуби, які абсолютно не схожі на зуби будь-якого іншого відомого ссавця, що живуть або вимерли, і дивну щілину в кістках у верхній частині морди.

Повне та відмінне збереження скелета Адалатеріуму проливає світло на те, як виглядали гондванатерії та як вони жили.

"Беручи до уваги те, що ми знаємо про скелетну анатомію всіх живих і вимерлих ссавців, важко уявити, що ссавці, такі як Адалатеріум, могли еволюціонувати: нові докази порушують багато існуючих теорій і правил", - пояснивКраузе.

Реконструкція істоти зовні нагадує звичайного борсука, однак спроба з'ясувати, як він рухався, наприклад, була складною.

"Його передня частина розповідає нам зовсім іншу історію, ніж його задня частина", - кажуть вчені.

Кінцівки тварини свідчать про те, що його постава була гібридом між нині живими ссавцями та більш древніми їх родичами. Вага ссавця складала близько 3,1 кг, що робило його дуже великим на свій час - він був велетенським у порівнянні з переважно землерийками та мишами, що мешкали в Крейдовому періоді.

Геологічна історія Гондвани дає підказки щодо того, чому Адалатеріум такий химерний.

Істоту було знайдено в гірських породах, що датуються ближче до кінця Крейдового періоду - приблизно 66 мільйонів років тому. На той час Мадагаскар вже був островом, відокремленим від Африки понад 150 мільйонів років і від Індійського субконтиненту понад 20 мільйонів років.

"Адалатерій є важливою частиною дуже великої загадки про ранню еволюцію ссавців у південній півкулі, в якій більшість інших частин досі відсутні", - пояснив Гофманн.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Університету штату Орегон нещодавно виявили загадкову вимерлу квітку, яка збереглася у шматку бурштину. Valviloculus pleristaminis цвіла у крейдяному періоді, коли динозаври ще блукали по Землі.