RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Археологи виявили в Криму руїни виноробні часів Боспорського царства: фото

В окупованому Криму поблизу Керчі археологи розкопали комплекс стародавньої виноробні на місці античного міста Парфенія, яке входило до складу Боспорського царства.

Про це повідомляє видання "Российская газета".

Російські археологи в рамках експедиції Інституту історії матеріальної культури РАН під керівництвом Сергія Соловйова, які проводили роботи, виявили резервуари для винного сусла і давильний майданчик. За словами науковців, поруч зі знахідкою повинен бути і обов'язковий в таких комплексах давильний прес, але його поки не знайшли.

"Це далеко не єдина знахідка такого роду на Керченському півострові, але вона унікальна для цього місця, - розповів Соловйов. - Парфенія взагалі мало досліджена, а виноробня дає уявлення про економіку цього міста. Треба розуміти, що поблизу були і виноградники, з ягід яких робилося вино".

Археологи працюють в рамках рятувальної експедиції, оскільки через територію городища проходить маршрут водогону, що прокладається до Керчі. Під час будівельних робіт вже частково пошкоджено комплекс пам'ятника, проте коли історики включилися в роботу, маршрут трубопроводу змінили.

Також на місці розкопок археологи виявили і інші цінні артефакти, зокрема, залишки житлових будівель, фрагменти різноманітної черепиці та кераміки, предмети побуту, виконані з металу.

Як повідомляв "Апостроф", німецькі археологи розшифрували найдавніший дорожній вказівник Єгипту. Науковці Боннського університету, які займаються вивченням історії Єгипту, змогли прочитати наскальний напис, датований 4-м тисячоліттям до н.е., що стало справжньою сенсацією.