RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Вчені вивчають таємничий сигнал із найближчої до Землі планетної системи

Проект Breakthrough Listen, присвячений пошукам ознак життя у Всесвіті, працює над дослідженням унікального сигналу, уловленого одним з найбільших радіотелескопів світу в Австралії, який міг бути направлений з екзопланети Проксима Центавра b.

Про це повідомляє ВВС.

Унікальний за частотою сигнал зафіксував радіотелескоп обсерваторії Паркс в Новому Південному Уельсі (Австралія). Існує версія, що він прийшов з екзопланети Проксима Центавра b в системі Альфа Центавра - нововідкритій планети, яка розташована за 4,2 світлового року від Землі.

Ця екзопланета в 1,27 масивніше Землі, на ній вчені припускають існування рідкої води і тверду поверхню.

"Це був сигнал, який з'явився один раз і ніколи не повторювався. Він мав частоту, яку випромінюють наземні пристрої, такі як супутники і кораблі", - пояснила доктор фізичних наук Мадридського університету Комплутенсе березня Гомес.

При цьому вона зазначила, що наукове співтовариство поки не поширює інформацію щодо дослідження сигналу, який міг походити з Проксима Центавра b.

Однак, за інформацією видання Guardian, фонд Breakthrough Listenс, який має бюджет в 100 млн доларів і на момент його запуску в 2015 році підтримував Стів Хокінг, готує з цього приводу власний звіт.

Як відомо, в даний час існує також проект польоту на Проксиму Центавра b космічних апаратів, які здатні розвивати 20% від швидкості світла. Таким чином тривалість перельоту складе всього 20 років. Ініціатива Breakthrough Starshot з цією метою розробляє флот кораблів на космічних вітрилах, які будуть рухатися по лазерному променю.

Як повідомляв "Апостроф", раніше розташований на Гаваях найбільший в світі телескоп Іноує, створений Національним науковим фондом (NSF) США, передав перше зображення сонячної плями, ширина якого 16 тисяч кілометрів - перевищує діаметр Землі.