RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Найбільший телескоп у світі зробив неймовірне фото плями на Сонці

Розташований на Гаваях найбільший в світі телескоп Іноує, створений Національним науковим фондом (NSF) США, передав перше зображення сонячної плями, ширина якої 16 тисяч кілометрів - перевищує діаметр Землі.

Про це повідомляє видання The Daily Mail, опублікувавши унікальний знімок.

Знята астрономами пляма була однією з перших в новому 11-річному сонячному циклі. Фото було зроблено ще в січні 2020 року, однак опубліковано лише зараз.

Як повідомив доктор Томас Ріммел, заступник директора Національної сонячної обсерваторії (NSO) NSF, астрономам вдалося досягти найвищої чіткості зображення - в 2,5 рази вищої, ніж це було доступно раніше. Розміри найдрібніших структур на зображенні досягають 20 кілометрів.

На фото видно темний центр плями, яка горить при температурі 7500 градусів за Фаренгейтом, незважаючи на те, що вона холодніша, ніж навколишній простір. Концентрація магнітних полів в цій темній області не дозволяє теплу всередині Сонця досягати поверхні.

Сонячні плями візуалізують активність Сонця - чим більше їх на поверхні, тим активніша масивна зірка. У грудні 2019 року Сонце досягло свого мінімуму - періоду найменшої кількості плям протягом свого 11-річного циклу. Максимум поточного сонячного циклу прогнозується в середині 2025 року.

Сонячний телескоп Іноує на острові Мауї ще знаходиться в стадії будівництва, його планують завершити в 2021 році.

Як повідомляв "Апостроф", австралійські астрономи за допомогою нового великого телескопа ASKAP з унікальним широким полем огляду зробили знімки трьох мільйонів галактик. Це дозволило їм створити інтерактивний інструмент, подібний до "Карт Google", нічного неба.